szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A Miskolchoz tartozó Miskolctapolcán a városrész...

A Miskolchoz tartozó Miskolctapolcán a városrész önállósodásáról írtak ki népszavazást, a választási névjegyzékben szereplő 2.467 lakos este hét óráig adhatta le voksát. Közülük 1432-en szavaztak, ebből 1426 volt érvényes, 835-ten az elszakadásra, 591-en a maradásra voksoltak. 

Önálló Miskolctapolcára voksoltak

A népszavazási íven egyébként egy kérdés szerepelt: "Egyetért-e ön azzal, hogy Miskolctapolca új községként leváljon Miskolc városáról".  A népszavazás érvényes és eredményes volt - mondta Görömbei István. A miskolci közgyűlésben helyet foglaló pártok képviselői korábban egyöntetűen azt hangoztatták: nem támogatják a leválást.

A főleg európai hírű barlang-termálfürdőjéről nevezetes üdülőövezet népszavazást kezdeményező lakói ugyanakkor azzal érveltek: Miskolc nem tett meg mindent a városhoz tartozó Tapolca fejlődéséért.  Egyébként 2005 januárjában lényegében hasonló kérdésről már tartottak népszavazást, akkor a 2.329 választásra jogosult közül 1.327 adta le voksát, a részvételi arány 57 százalékos volt, így az a népszavazás is eredményes volt. A szavazók több mint fele akkor elutasította a különválást.

Miskolctapolca egyébként az írásos emlékek szerint már 1210 óta a borsodi megyeszékhely része.  Az előírt jogi eljárás lefolytatása után legkorábban 2010 őszétől, a várhatóan akkor megtartandó helyhatósági választást követően lehet önálló a község. 

A polgármester mondjon le!

A Fidesz és a KDNP miskolci elnöksége felszólította Káli Sándor (MSZP) miskolci polgármestert, hogy azonnali hatállyal mondjon le pozíciójáról - közölte a két párt képviselője az MTI-vel hétfőn. 

Szomorú, hogy a városvezetés sikertelen Tapolca politikája miatt az elkeseredett tapolcai polgárok a Miskolctól való elszakadás mellett döntöttek, Miskolc és mi miskolciak szegényebbek lettünk, hiszen idegenforgalmi zászlóshajónkat, a város egyik ékkövét veszítettük el - fogalmazott a két párt városi elnöksége nevében Szinay Attila (Fidesz) és Garamvölgyi Attzila (KDNP).
 
"Óriási felelősség terheli a szocialista városvezetést, azon belül pedig Káli Sándor polgármestert, akinek személyes felelőssége a tapolcai strand kudarccal végződő felelőtlen hasznosítási kísérlete" - írták, megjegyezve: sajnálatos, hogy a város számára ebben a szomorú formában kellett bebizonyosodnia, hogy nem lehet a helyi polgárok véleményét éveken keresztül cinikusan lesöpörni az asztalról.
 
"Nem lehet büntetlenül hazudni és ígérgetni jövőbeli fejlesztésekről és beruházásokról, nem lehet visszaélni a megszerzett hatalommal", erről mondtak egyértelműen és nagyon határozottan véleményt a miskolctapolcai polgárok, amikor a népfelség elvének érvényt szereztek. Ebben a helyzetben nem tehet mást egy felelősen gondolkodó polgármester, minthogy visszaadja a mandátumát - tették hozzá.

Jogsértő népszavazás?

Aggályosnak, lényegében jogsértőnek tartja a miskolctapolcaiak népszavazási kezdeményezését Mihalecz Péter, a miskolci önkormányzat jegyzője, aki a Miskolctapolca leválását népszavazással kezdeményező Leválást Előkészítő Bizottság (LEB) eljárása miatt törvényességi észrevételeket tett még a december 7-i véleménynyilvánító népszavazás előtt Káli Sándor polgármesternek. Erről Veres László, az önkormányzat szóvivője tájékoztatta hétfőn az MTI-t. 

A jegyző törvényeket, jogszabályokat idézve azt közölte: új község alakításának kezdeményezésekor "a falugyűlés legalább háromtagú előkészítő bizottságot választ a településrészen lakó települési képviselőkből, ha nincs elég települési képviselő, vagy azok a megbízatást nem vállalják, akkor más választópolgárokból". Itt és most ez nem történt meg, hiszen "sem az önkormányzati, sem a részönkormányzati képviselők felé nem érkezett ilyen irányú felkérés" - mondta.

Mihalecz Pétert idézve Veres László azt is közölte: a LEB törvényi kötelezettsége ellenére nem tájékoztatta a lakosságot javaslatairól, nem tett javaslatot a megalakuló község területére, a község elnevezésére - ehhez szakmai véleményt kellett volna kérnie a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban működő Földrajzinév Bizottságtól -, nem készítette el javaslatát a vagyoni jogok és kötelezettségek megosztására, valamint a költségek viselésére, s nem készítette el az új község költségvetésének számítási anyagát.
 
A jegyző úgy vélte: a LEB népszavazást megelőző eljárása nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

8-féle magyar főnök létezik – melyik az öné?

8-féle magyar főnök létezik – melyik az öné?

A nőknek igazuk van, amikor a hideg irodákra panaszkodnak

A nőknek igazuk van, amikor a hideg irodákra panaszkodnak

Itt a hatalmas BMW X7 M50i: 530 lóerő elég lesz?

Itt a hatalmas BMW X7 M50i: 530 lóerő elég lesz?

Szigorítás: Még a viszonylag modern dízelek sem mehetnének Budapesten szmogriadókor

Szigorítás: Még a viszonylag modern dízelek sem mehetnének Budapesten szmogriadókor

Ne is keresse, végre nem lesznek 64 GB-os Samsung-csúcstabletek

Ne is keresse, végre nem lesznek 64 GB-os Samsung-csúcstabletek

Ezzel az első szavazóknak küldött levéllel kampányol a Fidesz mellett Érd polgármestere

Ezzel az első szavazóknak küldött levéllel kampányol a Fidesz mellett Érd polgármestere