Járjon több támogatás az energiatakarékos házakra!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A MAKÉSZ az MTI-hez eljuttatott javaslatában kifejti, hogy a július 1-jén megemelkedő...

A MAKÉSZ az MTI-hez eljuttatott javaslatában kifejti, hogy a július 1-jén megemelkedő áfa, az üzemanyag drágulása miatti szállítási költség növekedés, valamint a megszüntetett támogatások együttesen visszavetik a lakásépítést. Fennáll a veszélye annak, hogy a rosszabb minőségű anyaggal, nem kifogástalan lakásokat építő vállalkozók jutnak előnyhöz, főleg ha feketén foglalkoztatják a dolgozóikat. A lényeg újra az ár lesz, és nem a minőség - áll a közleményben.

A javasolt támogatási rendszer egy olyan pontozásos eljárás, ahol több kritériumot értékelnek, és az összegzett pontszámhoz kötik a kedvezményes hitel összegét. Ausztriában a kedvezményes hitel 1 százalék kamatozású, és 27,5 év a futamideje. Például ahogy javul a ház energetikai jellemzője, úgy nő a pontszám. További pont járna azért, ha valaki csökkenő népességű településen építkezik, regisztrált vállalkozóval építteti a házát, energetikai tanácsadót vesz igénybe, vagy megújuló energiával fűti a lakást. Viszont megszűnne a támogatás, ha feketemunkással építteti valaki a családi házát.

Azt is ki kellene kötni a támogatásért cserébe, hogy meghatározott energetikai jellemző alatt ne épülhessen ház - javasolja a MAKÉSZ. A szövetség az A+ energetikai fokozatot fogadná el alsó határnak, mivel az európai gyakorlatban ez - a magyar kiemelt kategória által fedett fajlagos fűtési energia is - csak a középmezőnybe tartozik. Új jelenség a piacon - mutat rá a MAKÉSZ -, hogy aki energia tanúsítványt kér az új házára, megkéri a minősítőt, hogy a valósnál rosszabb minősítést adjon. Ennek az az oka, hogy később így jogosulttá válik olyan felújítási támogatásra, amely javítja az épület energetikai jellemzőit.