Használt lakások árai: nem csökken, sőt még nő is

Használt lakások árai: nem csökken, sőt még nő is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A válság ellenére eddig nem következett be az árak látványos...

A válság ellenére eddig nem következett be az árak látványos csökkenése. A felmérés szerint az idén, trendszerűen, bár 5 százalékot alig meghaladóan, egyedül a vidéki panellakások átlagára csökkent; Budapesten a lakótelepi árak inkább stagnálnak. A fővárosi tégla társasházak átlagára az első félévben végig emelkedett, majd júliusban – vélhetően részben a hitelszigorítások folyományaként – jelentősen visszaesett. A vidéki ártendencia is inkább emelkedő. A családi házak átlagára elég hektikusan, de pozitív irányban mozog.

Budapest belváros - emelkedő árakAz ingatlant vásárolni szándékozók tapasztalatai is alátámasztják a felmérés eredményeit: sokan azt mondják, hogy az eladók inkább kivárnak, de engedni nem hajlandók az árból. Mások az árak kiszámíthatatlanságára panaszkodnak: egy Zuglóban lakást kereső családfő szerint egy ingatlant tavaly még 40 millióért hirdettek meg, idén tavasszal az ár váratlanul lement 30 millióra, majd nyáron már 50 millió forintért lehetett találkozni ugyanazzal a hirdetéssel. 

Az OC elemzésében ezen kívül nem szerepelnek a nem vizető adósoktól visszavett, és csomagban értékesített lakóingatlanok, amelyek sokszor a piaci ár 40-50 százalékáért találnak gazdára, gyakran lakókkal együtt. 

Újépítésű ingatlanok: harmadával kevesebb épülhet idén 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009. első félében 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és 17 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 16 százalékkal több, az új engedélyeké 19 százalékkal kevesebb, mint 2008 első felében volt. A budapesti használatba vételi engedélyek 35 százalék feletti növekedése kiugró az országos átlaghoz képest; az új lakások közel egyharmada a fővárosban épült.
Az új engedélyek száma átlag felett ugyancsak Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken nőtt. Megyei szinten vizsgálva viszont – Bács-Kiskun, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével – az egész országban jelentősen visszaestek. 


A vidéki paneleknél némileg csökkent az ár, a budapesti árak stagnálnak
©Az Otthon Centrum júniusi, teljes körű budapesti felmérése szerint az idén 9.000 társasházi lakás átadását tervezik a többnyire már elkezdett projektek keretében. Ebből a XI. és XIII. kerület 40 százalékkal részesedik, a X. kerülettel együtt pedig közel 50 százalék az arány. A fővárosban ezerötszázzal több társasházi lakás átadását tervezik, mint a 2008-ban értékesítési céllal, vállalkozók által épített volumen. Ugyanakkor sokéves tapasztalat, hogy az év közben tervezett lakások mintegy egyharmadának a befejezése rendre átcsúszik a következő évre, s ez a válság miatt idén minden bizonnyal erősödik is.


Továbbra is tartjuk magunkat év eleji becslésünkhöz, miszerint idén mintegy 30 százalékkal csökkenhet a megépülő lakásszám. A nagyobb visszaesés majd jövőre várható, amikor az idei volumenhez képest akár 60 százalékos csökkenés is lehet, figyelembe véve a beruházói terveket"- mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A cég év eleji felméréséhez képest júniusra jelentősen, 2900-ra nőtt az eladatlan, de már átadott lakások száma a fővárosban. A csökkenő kereslet nyomán a legtöbb eladatlan lakás a XIII., X., XI., XVIII., XIV. és VIII. kerületekben halmozódott fel. A készlet „felszívódása” a cég várakozás szerint jövőre indulhat meg.

Használt lakások: erőteljes élénkülés

A használt lakások piaca a január-februári pangás után tavaszra felélénkült, a forgalom látványosan megnőtt, ami az elemzés szerint részben összefüggött a március-április folyamán bejelentett szigorításokkal, a még kedvező hitellehetőségek kihasználása sokakat késztetett előrehozott vásárlásokra. Mindezek nyomán a második negyedév forgalma messze a várakozások felett alakult, sőt, voltak olyan területek, ahol bevételi rekordokat is elkönyvelhettek az ingatlanirodák.
A megszűnő támogatások miatt ugyanakkor az év második felében a használt lakás piac jelentős visszaesésére kell számítani. Az Otthon Centrum becslése szerint az idei év egészében a forgalmi csökkenés 50 százalék lehet.

Hozzászólások