szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Még egy évtizeddel ezelőtt is a ceruza és a papír jelentette az egyetlen gyors, és könnyen elérhető megoldást arra...

Még egy évtizeddel ezelőtt is a ceruza és a papír jelentette az egyetlen gyors, és könnyen elérhető megoldást arra, hogy valamilyen képet alkothassunk magunknak arról, milyen lesz majd a lakás, ha új helyre kerülnek a bútorok, vagy megszüntetünk egy falat. Az utóbbi néhány évben viszont az átlagfelhasználó számára is elérhetővé váltak azok a tervező programok, amelyek segítségével néhány kattintással akár háromdimenziós képet kaphatunk az átalakításról. 

Az otthonok belső kialakítását segítő programok már több évtizedes múltra tekintenek vissza, azonban az internet széleskörű elterjedésével valóságos forradalom indult ezen a területen. A világhálón ugyanis számos, ingyenes alkalmazás érhető el, illetve a weben keresztül gyorsan és egyszerűen lehet hozzájutni a fizetős megoldásokhoz is.

Ingyen forrás

A hazai felhasználók legszívesebben az ingyenes programokat veszik igénybe, ez érződik a fizetős megoldások forgalmán is – számolt be a tapasztalatokról Koltainé Sopronyi Sára, az egyik legismertebb hazai fizetős tervező programot kifejlesztő DesignSoft Kft. építészeti csoportjának vezetője. Hiába azonban az ingyenesség, gyakran elkedvetleníti őket a sok akadály, és rájönnek, hogy mennyire korlátozott funkcionalitással bírnak ezek a programok. Ekkor már hajlandóak a zsebükbe nyúlni, és megvenni a fizetős alkalmazásokat – tette hozzá. Az internetes megoldásoknál többnyire behatárolt, hogy milyen alakúak lehetnek a helyiségek, legfeljebb a méreteken lehet állítani, lényegesen szűkösebb a bútorkínálat, illetve a szakember szerint a háromdimenziós megjelenítés sem olyan látványos – védte a profi programokat a szakértő.

A profi programok célcsoportja egyrészt a házépítést tervező, másrészt a házukat, lakásukat átalakító, újra berendező emberek. Nagyon egyszerű kezelési felületet alakítottak ki, hogy bárki könnyen tudjon rajzolni, de ugyanakkor professzionális szolgáltatások segítik a vizualizálást. További lehetőség, hogy mielőtt bútorokat vásárolna valaki, előre megnézheti, hogyan néznek ezek ki a saját otthonában. Ebben nem csak a kész, méretezhető bútorkönyvtár segít, hanem tartozik a rendszerekhez egy háromdimenziós modellező is, amivel tetszőleges bútorokat, formákat lehet létrehozni és megnézni foto realisztikus 3D-s képeken.

Egyszerűbb és olcsóbb

Bár a profi tervezőprogramok tudásban messze felülmúlják a weben ingyenesen elérhető alkalmazásokat, ha valaki nagyon egyszerű megoldást keres, és nincs szüksége professzionális eredményre, akkor találhat az igényeinek megfelelő szoftvert a világhálón is. A lakásbelső tervezésével foglalkozó internetes fórumok egyik sztárja a Sweet Home 3D, amely sok felhasználó szerint az egyik legjobb ingyenes alkalmazás. A program letöltése és telepítése mindössze néhány percet vesz igénybe, és a használat elsajátítása sem tart sokkal tovább.

A falak felvázolása a tervező felületre egy átlagos számítógép használó számára mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, és a méretezés sem jelent komolyabb kihívást. Az első kisebb problémával itt szembesül a felhasználó, ugyanis csak igen körülményes módon lehet íves falat rajzolni a szobáknak, gyakorlatilag sok, rövid egyenes szakaszból lehet összeállítani egy ilyen felületet.

Az ajtók és ablakok elhelyezése szintén gyorsan és könnyen megoldható (a „drag and drop” – fogd meg és helyezd el módszer), kicsit tovább tart ugyanakkor, amíg a felhasználó rájön arra, hogyan tudja a megfelelő irányba forgatni a nyílászárókat. Szintén egyszerű a bútorok elhelyezése a megrajzolt szobákban (ugyanaz a módszer, mint az ajtóknál és az ablakoknál), ugyanakkor az alapverzióban elérhető bútorkínálat meglehetősen szegényes, és hiányoznak olyan apróságok, mint például a lámpák, vagy a könyvespolcok.

Segíthet a helyzeten, hogy a Sweet Home 3D honlapján igen széles bútorválasztékból lehet válogatni, és lehetőség van arra is, hogy a felhasználó akár a világhálóról, akár a saját számítógépről importáljon további 3D-s bútorokat feltéve, hogy azok a megfelelő fájlformátumban vannak. 

Ha már az utolsó könyvespolc, falilámpa és virágcserép is a helyére került, akkor indulhat a virtuális séta a frissen berendezett szobában. Felhasználói szemmel talán ez a legnehezebben kiismerhető funkciója a programnak, de néhány percnyi próbálkozást követően már az sem jelenthet gondot, hogy körbesétáljunk a lakásban.

Aki megunta otthona virtuális átalakítását, a Virtual Garden 3D programmal megpróbálkozhat már létező, vagy jövőbeli kertje átrendezésével, létrehozásával is. Két és háromdimenziós kertek tervezésére egyaránt lehetőséget kínál a weben ingyen elérhető alkalmazás. Az egyszerű kezelést kínáló szoftverben három mintakert, valamint számtalan előre beépített növény és kiegészítő (asztal, pad, pergola stb.) található. A tervezés után a 3D ikonra kattintva megtekinthetjük kertünket a térben és sétát tehetünk a növények közt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagykállóban lenne képviselő Orosz Mihály Zoltán

Nagykállóban lenne képviselő Orosz Mihály Zoltán

Kiöntötte a pilóta a kávéját az óceán fölött, kényszerleszállás lett a vége

Kiöntötte a pilóta a kávéját az óceán fölött, kényszerleszállás lett a vége

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

65 millió forintot szán a Nébih arra, hogy kiderüljön, melyik kutya magyar valóban

65 millió forintot szán a Nébih arra, hogy kiderüljön, melyik kutya magyar valóban

Irán tagadja, hogy ő áll a szaúdi dróntámadások mögött

Irán tagadja, hogy ő áll a szaúdi dróntámadások mögött

Nagyon máshogy néznek ki ezek a Snickersek, de miért?

Nagyon máshogy néznek ki ezek a Snickersek, de miért?