Kivédhetjük Orbán hitelkorlátozását

Kivédhetjük Orbán hitelkorlátozását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Van élet a devizahitelek korlátozása után is. Úgy hívják: lakáslízing.

Van élet a devizahitelek korlátozása után is. Úgy hívják: lakáslízing. Az ágazat most erősödőben lévő kampánya azt sulykolja, hogy még mindig megéri euro alapú lízingszerződést kötni. A pénzintézetek kezdenek rákapni erre a bevételi forrásra, mert érzik, hogy jó kiegészítő elem lehet a palettájukon. Nézzük a kockázatokat és az előnyöket, utóbbiból jóval több van.

Győzött a forint a lakáshiteleknél
©

A kockázatok

Az árfolyam ingadozása rövid távon jelentősen emelheti a törlesztő részleteket. Egyelőre azt sem tudni, hogy a kormány gazdaságpolitikája milyen magasságokba repíti az árfolyamot – terhelve ezzel a hitelfelvevőket. Érdemes a közelmúltra emlékezni: bár számokat nem említett Dunavölgyi Mária, a szövetség alelnöke a nem fizetőket illetően, annyit megjegyzett, hogy a lakáslízinges ügyfeleket is nagyon megviselte a válság. A megcsúszók esetében igyekeznek közös megoldást találni. Mindazonáltal a lízingcégek viszonylag gyorsan reagáltak a változó lakossági igényekre: megjelent a forint alapú, 3 évig fix törlesztő részletet kínáló konstrukció.

És most az előnyök!

Deviza alapú zárt végű ingatlan vásárlási lízing konstrukciót elsősorban azoknak érdemes igénybe venni, akik a rendkívül kedvező havi törlesztő részletek mellett vállalják az euro árfolyam ingadozásából adódó kockázatokat, ami a rövidtávon esetlegesen felmerülő többlet költségek mellett, a több éves futamidő alatt kedvező egyenleget is eredményezhet - mondta Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese.

Rövid távon megugorhat az euro alapú lízing törlesztő részlete is

Azok számára, akiknek euróban keletkezik bevételük, és ebből fizetik törlesztő részleteiket, kifejezetten előnyös a deviza alapú lízing, mivel az alacsony havi törlesztés mellett, gyakorlatilag nem kell az árfolyam kockázatokkal számolniuk. Azt persze már nem tette hozzá a szakértő, hogy egyelőre elenyésző számú az a honfitársunk, aki euróban kapja a fizetését, de még ha kevesen vannak is, ez azért lehetőség nekik.

Az ingatlan lízing termékekre korábban is jellemző volt, hogy a vásárlási hiteleknél kisebb saját erővel lehetett finanszírozáshoz jutni. A legutóbbi törvénymódosítások megerősítettek ezt a különbséget, az ingatlan lízingnél az ingatlan forgalmi értékére vetítve, a finanszírozás maximális összege minden esetben 5 százalékkal magasabb, mint a hitelek esetében. Ez forint alapú finanszírozás esetében a piaci ár 80, míg euro alapú lízing esetében 65 százalékát jelenti.

Az euro hosszabb távon előnyösebb, mint a forint
©

„Az ingatlanlízing előnyeihez sorolható, hogy az ingatlanok a szerződések futamideje alatt többször is gazdát cserélhetnek, ezen kívül a szerződéseket ún. átvállalási konstrukcióban lehet továbbvinni, ebben az esetben nem kell a vagyonszerzéshez kapcsolódó illetéket kifizetni, és ekkor még 5 éven belüli eladás esetén sem terheli az ügyfelet az ingatlan értéknövekedésére jutó személyi jövedelemadó”- emelte ki Anderle Ádám.

Új építésű lakóingatlan esetén jelentősen olcsóbb finanszírozási lehetőséget kínál a lakáslízing termék, mint egy hasonló kamatozású hitel. Nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban, a hitellel ellentétben a finanszírozott összeg 25 százalékos áfa-része kamatmentesen fizetendő, így a havi törlesztő részlet akár 20 százalékkal alacsonyabb a hasonló kamatozású lakáshitelekhez képest. Hozzá kell tenni azonban, hogy ma már lakáslízing területén is kizárólag jövedelem alapú finanszírozás létezik– hasonlóan a hitelekhez -, a fedezet alapú finanszírozás eltűnt a piacról.