Éledezik az irodapiac Budapesten

Éledezik az irodapiac Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

„Minden téren stabilitás volt tapasztalható, miközben több pozitív jel is mutatkozott: a bérbeadások száma nőtt és az...

„Minden téren stabilitás volt tapasztalható, miközben több pozitív jel is mutatkozott: a bérbeadások száma nőtt és az üresedési ráta is csökkenésnek indult, miközben az új átadások jelentősen megfogyatkoztak.” – mondta a Colliers International irodapiaci jelentésével kapcsolatban Mazsaroff Kata, az ingatlan-tanácsadó ügynökség budapesti irodájának bérlőképviseleti vezetője.

A teljes modern irodaállomány mindössze 16 200 m2-el nőtt az év első hat hónapjában, két projekt átadásával (CDO Calasanz a belvárosban, illetve az Officium Észak-Budán). A piaci bérleti tranzakciók összértéke 163 700 m2-t tett ki, amely magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában volt, valamint időarányosan arra enged következtetni, hogy az éves érték is meghaladja majd a 2010-es eredményt. A tranzakciókon belül az új bérbeadások és a hosszabbítások együttesen mintegy 90%-ot tettek ki (fele-fele arányban megosztva), míg a bővülések összege 17 000 m2 volt – ez utóbbi egy abszolút pozitív jel a piacnak.

Mester Nándor

Az újratárgyalások továbbra is nagy szerepet játszottak a bérbeadásokon belül, és az adatok azt mutatják, hogy az 5 000 m2 feletti irodaigényű nagy cégek még mindig inkább az újratárgyalás és hosszabbítás, mint a költözés mellett döntenek. Az első félévben ilyen ügylet volt például a Nokia Siemens és a Raiffeisen Bank szerződéseinek újratárgyalása, mely mindkét esetben több mint 10 000 m2-es ügylet volt.

Bár az üresedési ráta kis mértékben magasabb volt június végén, mint az elmúlt év végén, és ez 24,9%-ot mutatott, a második negyedévben már csökkenés volt tapasztalható az első negyedévhez képest, és ez a trend várhatóan folytatódni fog a második félévben is.