szerző:
hvg.hu

A szokásosnak mondható hétéves konjunktúra végén járva sokakban felmerül a kérdés, érdemes-e még befektetni, és ha igen, milyen ingatlanba.

Körülbelül hétéves árcsökkenés előzte meg a 2014 óta tartó áremelkedést, mely egyes szakértők szerint ugyan egyre mérsékeltebben, de még 2, maximum 3 évig fog tartani. Budapesten az árak már a plafon közelében járnak, de kereslet még mindig van, míg vidéken a magyarországi lakáspiaci szerkezet alapvető problémái miatt számos ingatlan áll üresen, a kereslet pedig mérsékeltebb, mint a nagyobb városokban.

A 2020-as évek elejéig a piacot több tényező is hajtani fogja: a bérek növekedése és az alacsony kamatok is segíthetnek a lendület megtartásában, hiszen a jövedelmek alakulását még mindig nem érte utol a lakásárak változása. Az MNB is felfelé hajtaná a piacot: Nagy Márton alelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, fokozottabb hitelfelvételre ösztönöznék a lakosságot. Az építőanyagárak emelkedése és a szektorban tapasztalható munkaerőhiány is garanciát jelentenek a további áremelkedésre.

Jelenleg bizonytalanságot csak a kedvezményes áfakulcs függőben lévő sorsa okoz; amennyiben nem hosszabbítják meg, és 2020-től megszűnik az 5 százalékos áfa, az az új építésű piac jelentős lassulásával jár. Az építtetők ugyanis a csaknem 20 százalékos áremelkedést nem tudják benyelni, a vevőkre hárítják majd.

Annak ellenére, hogy a szakértők szerint még mindig érdemes akár befektetési céllal is ingatlant vásárolni, az idén várható 5-10 százalékos lakásár-emelkedés az óvatosabbakat már elriaszthatja. Számukra jelenthet megoldást, ha ingatlanbefektetéseikkel elsősorban azokat a kerületeket veszik célba, ahol a legértékállóbb lakások találhatók. Itt kerülnek képbe a klasszikusan legnépszerűbbnek számító fővárosi környékek, mint például a II., XI., XII. és XIII. kerületek.

Szakértők szerint a lokáció mellett az ingatlan beosztása is fontos, érdemes egy általános igényt kielégítő megoldást keresni. Új építésű ingatlan esetén a kivitelezés minőségét is alaposan meg kell vizsgálni, hiszen gyakorlatilag be nem tanított munkások tömege dolgozik az építőiparban, ahonnan 80 ezer szakember hiányzik. Ha olyan helyen vásárol újépítésűt, ahol a környéken kevés akad belőle – pl. a XII. kerületben – az később szintén árfelhajtó tényező lehet.

Új építésű ingatlan vásárlásánál viszont a zuglói esetből tanulva arra is figyelni kell, mi történik abban az esetben, ha az építőanyag-drágulás miatt a fejlesztő lehetetlenülésre hivatkozik, azaz eláll az adásvételtől. Jelenleg ugyanis a zuglói károsultak vagy magasabb áron vehetik meg a már részben vagy egészben kifizetett lakásaikat, vagy bármiféle kártérítés nélkül 5 hónap múlva kaphatják vissza a pénzüket, miközben a kivitelező másoknak értékesíti az elkészült albetéteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Több hitelfelvételre bírná rá az embereket a jegybank

A hitelfelvétel erősítésével pörgetné fel még jobban az ingatlanpiacot a Magyar Nemzeti Bank, a szakma pedig az automata értékbecsléshez fűz nagy reményeket. Igaz, mindkét módszernek vannak ellenzői – derült ki a Portfolio konferenciáján, ahol arról is szó esett, meddig tarthat ki az erős piac.

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Megtalálhatták Dzsamál Hasogdzsi maradványait

Megtalálhatták Dzsamál Hasogdzsi maradványait

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára