szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A XIII. kerület a legnépszerűbb, bár ott is kevesebb lakás fogyott.

Tavaly 29 305 lakást adtak el Budapesten, ami 19 százalékkal kevesebb 2018-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy már a koronavírus-járvány kirobbanása előtt mérséklődött a lakáspiac pörgése – közölte az Otthon Centrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A XIII. kerületben mintegy 3000, a XI., illetve a XIV. kerületben 2500 körüli tranzakció volt tavaly,

a számok mindegyik esetben elmaradtak a 2018-as adatoktól.

Megbillent az ingatlanpiac: sokan keresnek lakást, de még mindig kevesen adnának el

Az uniós országokat tekintve Magyarország az élmezőnyben van az egymillió főre vetített friss halálozási listában. A kormány kommunikációja azonban nyugodt maradt, állítása szerint nem ezt, hanem a járvány egészét nézi, így az összkép még mindig kedvező.

Budapestről tavaly 5700-zal többen költöztek el, mint ahányan érkeztek, ám ez jelentett egységes csökkenést: a KSH adatai szerint a XI., IX. és XIV. kerületben több százzal nőtt a lakosok száma.

Az Otthoncentrum közlése szerint a téglalakások fővárosi átlagos négyzetméterára 742 ezer forintra emelkedett az idei első kilenc hónapjában, az V. kerületben elérte az 1 millió 50 ezer forintot. A legdrágább városrészek rangsorában a második a XIII. kerület 950 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, a harmadik pedig az I. kerület 900 ezer forinttal.

A panellakások esetében az átlagos négyzetméterár 524 ezer forint volt január-szeptemberben. A legdrágábban, 630 ezer forintért a XI. kerületben lehetett hozzájutni egy négyzetméterhez, míg a VIII. és XIII. kerületben 608 ezer forintért. A családi házak átlagos eladási ára elérte a 450 ezer forintot négyzetméterenként. A legtöbbet, 850 ezer forintot a XII. kerületben kértek, a fajlagos árakat összegző listán ezt követte a XI. kerület 700 ezer forinttal és a III. kerület 572 ezer forinttal.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,045 millió forint volt Budapesten az első kilenc hónapban. A legdrágábbak a belvárosi és hegyvidéki részeken épülnek, a legmagasabb fajlagos átlagárral szintén, 2 millió forinttal az V. kerület lett az első, majd a II. és a XII. kerület következik átlag 1,8 milliós négyzetméterárral.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Az idei második negyedévben 6,3 százalékkal lettek olcsóbbak a használt lakások – derül ki az ingatlan.com legfrissebb – saját adatokon és a hivatalos statisztikákon alapuló – elemzéséből.

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Titkos jelek után vizsgálódtak Leonardo da Vinci alkotásain, mikroélőlényekre bukkantak

Letartóztattak egy férfit, miután a gyanú szerint eltörte a prostitúcióra kényszerített barátnője kezét

Letartóztattak egy férfit, miután a gyanú szerint eltörte a prostitúcióra kényszerített barátnője kezét

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben