A debreceni velodrom építését kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány

A debreceni velodrom építését kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy kormányrendeletben 420 millió forintot csoportosítottak át a beruházásra.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a debreceni velodrom beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket – közölte a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ). Ez azt jelenti, hogy a hatósági eljárások gyorsabban lezajlanak, egyes településrendezési szabályoktól el lehet tekinteni, egyes szakvéleményeket pedig nem kell beszerezni, ezáltal a projekt gyorsabban megvalósulhat.

A „debreceni velodrom beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről” című rendeletével a kormány elfogadta a beruházás koncepcióját is, valamint

420 millió forintot átcsoportosított, emellett célterületté nyilvánította a tervezett pallagi helyszínt.

Az MKSZ a velodrom építését 2018-ban – az előkészítő munka megkezdésekor – régi adósságnak nevezte, amelyet a sportágnak pótolnia kell. Az azóta eltelt időszakban a tervezési, előkészítési és közigazgatási egyeztetési feladatok voltak napirenden. Ennek a munkának meghatározó mérföldköve és kormányzati elismerése a kiemelt beruházássá nyilvánítás – olvasható a közleményben.

A szövetség szerint nemcsak a szakvezetés, hanem a sportolók teljesítménye is kell egy ilyen előrelépéshez. Mint írták, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által is példaértékűnek nevezett ELIT10 menedzsment pilot programba öt pályakerékpáros – Borissza Johanna, Filutás Viktor, Lovassy Patrik Rómeó, a 2017-ben Európa-bajnoki ezüstérmet nyert Lovassy Krisztián és a világ ötödik legjobb sprintidejét magáénak tudó Szalontay Sándor – is bekerült. A kerékpárosok megérdemlik, hogy világszínvonalú körülmények között edzhessenek és versenyezhessenek – fogalmaztak a közleményben.

A debreceni mellett a fővárosban is halad a mobil velodrom létesítése, hiszen a budapesti fa pálya beruházása február 8-án közbeszerzési szakaszba lépett, megtörtént a kiírás.

Hozzászólások