szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az online kitölthető kérdőívben a Fővárosi Önkormányzat arra kíváncsi, hogyan közlekednek most a környékbeliek, és miként tudna ezen változtatni az Észak-Budát és Észak-Pestet összekötő új Duna-híd.

Az Aquincumi híd megvalósíthatósági vizsgálatának első szakaszában a lakosság véleményét kéri a főváros – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) keddi közleményéből. A kérdőív célja az, hogy megismerjék az érintett budapestiek közlekedési igényeit és problémáit, valamint felismerjék a konfliktuspontokat, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni a tervezés során.

Észak-Pestet Észak-Budával jelenleg az Újpesti vasúti híd köti össze, amely vasúti, kerékpáros és gyalogos kapcsolatot jelent a két városrész között, gépjárművel és helyi közlekedéssel viszont csak jelentős kitérővel közelíthetőek az Árpád híd és a Megyeri híd által határolt Duna-parti területek.

Mivel a nagy kerülők miatt jelentősen megnő a forgalom a hidak felé vezető főutakon, az Aquincumi híd megépítése nemcsak a helyiek közlekedését könnyítené meg, de hozzájárulna Budapest általános forgalomcsökkentéséhez is. A Fővárosi Önkormányzat mindemellett szeretne gondoskodni arról is, hogy a pesti Váci utat és a budai Pók utcát összekötő híd tervei passzoljanak a főváros fenntartható közlekedési stratégiájához, és ne terheljék le az érintett városrészeket, valamint okozzanak nagyobb autóforgalmat Budapest egészében.

Egy 2017-es kormányhatározat nyomán a BKK elindította az Aquincumi híd megvalósíthatósági tanulmányának készítését, amely a lakossági kérdőívvel közösen arra keresi a választ, hogy milyen igényeket kellene kiszolgálnia és milyen formában az új Duna-hídnak. Mielőtt döntések születnének a projekt jövőjéről 2021 végén, a BKK által megbízott szakértők megvizsgálják az új híd és a kapcsolódó közlekedési hálózat várható hatásait, valamint bevonják a lakosságot és a helyi csoportokat is a célok meghatározásába és a változatok véleményezésébe.

A BKK kérdőíve ezen a linken érhető el.

Megtalálta a BKK, hogy kivel készítteti az Aquincumi híd megvalósíthatósági tervét

A Szabadság híd és a Margit híd után a Petőfi híd felújítása a legsürgetőbb, ez most Budapest legrosszabb állapotú Duna-hídja. A Lánchíd felújítása attól függ, lesz-e rá pénz, az Árpád híd rekonstrukciója viszont biztosan a következő ciklusra marad. Hídkörkép.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!