szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy német kutatás tovább bővítette a chipsekben, édességekben és egyéb készételekben található transzszírsavak "bűnlajstromát", ugyanis kiderült, hogy a memóriát is látványosan rontják.

A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának. Nem véletlen tehát, hogy pár hónapja már Magyarországon sem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A PLOS ONE tudományos oldalon publikáltak egy kutatást, amely a lépés jogosságát tovább erősíti. A német vizsgálat során 1108 embert vizsgáltak különböző korosztályokban. Kitöltöttek egy részletes kérdőívet étkezési szokásaikról, amelyből ki tudták számolni, hogy átlagosan mennyi transzzsírsav jut a résztvevők szervezetébe. Ezután teszteknek vetették alá őket, mert úgy sejtették, hogy a memóriát is rontják a többek között édességekben, chipsekben, pizzákban, készételekben található transzzsírsavak.

A memóriateszt során szavakat kellett felidézniük, ebből pedig kiderült, hogy a transzzsírsavak a 45 éves és annál fiatalabb férfiakra voltak a legrosszabb hatással. A legtöbb ilyen ételt fogyasztók átlagban 12 szóval tudtak kevesbbet felidézni, ami látványos memóriaromlás, hiszen az átlag teljesítmény 86 szó volt. Minden egyes gramm transzzsírsav 0,76 szóval rontotta a teljesítményt.

Mit érdemes tudni a lakossági hitelekről? - Kasszakulcs

Mit érdemes tudni a lakossági hitelekről? - Kasszakulcs

Egész évben fizetős lesz a parkolás Balatonföldváron

Egész évben fizetős lesz a parkolás Balatonföldváron

Zárt ajtók mögött ért véget Ferenc temetési szertartása

Zárt ajtók mögött ért véget Ferenc temetési szertartása

Év végéig minden megyében áldozatsegítő központ nyílik, és akár anyagi segítséget is lehet kérni

Év végéig minden megyében áldozatsegítő központ nyílik, és akár anyagi segítséget is lehet kérni