Jobban szeretne tanulni? Ne figyeljen másra és tartson szüneteket

Jobban szeretne tanulni? Ne figyeljen másra és tartson szüneteket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatékony tanulás titka egyszerű, csak egy rossz szokást kell abbahagyni, egy jót pedig tudatosan rendszeressé tenni.

A Guardian készített egy összeállítást a tanulással kapcsolatos tudományos eredményekből, amelyben két nagyon egyszerű, de különösen fontos szokásra hívja fel a figyelmet, más-más szempontból.

Az egyik egy rossz szokás, a multitasking, azaz amikor egyszerre több dolgot csinálunk. Tanulás közben tévézni vagy zenét hallgatni lehet hogy kellemes, de egyáltalán nem hasznos, sőt. Ennek nagyon egyszerű az oka: ha a tanulás mellett más, külső történésekre is figyelünk, akkor az ingerek az agy striátum nevű részében raktározódnak el.

Tulajdonképpen ez olyan, mintha nem is tanulnánk, a striátum ugyanis nem az információk tárolására szolgál, hanem az eljárásmódok és képességek raktározására. Ha viszont kizárólag a tanulásra figyelünk, az információk az erre alkalmas hippokampuszban tárolódnak.

Egy jó szokásra is felhívják a figyelmet a kutatások, nem győzik hangsúlyozni a rendszeresen beiktatott rövid szünetek fontosságát. Az eredmények alapján 25 percenként 5 vagy 2 óránként 15 perc az ideális pihenő, de a legjobb 15 perc alvás. Ilyen esetekben ugyanis újra termelődik az a glükúzmennyiség és más fontos anyag, amely az említett időegységeken belül szükségesek az információk megjegyzéséhez.