szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) meghirdette szokásos éves szavazását, melyben idén is mindenki egy voksot adhat le a három jelölt közüli kedvencére.

Az MME 1979-ben indított "Év madara" programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A tavalyi szavazás alapján 2016 madara a haris lett – máris mutatjuk.

©

A tavalyi kupagyőzelem után a haris az idei, 2017-es év madarát megválasztó szavazáson természetesen nem indulhat, ezúttal három másik versenyzőre lehet voksolni.

Az erdei fülesbagoly leggyakoribb hazai bagolyfajunk. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Magyarországon általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli. Legfontosabb táplálékát a kisrágcsálók, az egerek és pockok képezik, de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol. Saját fészket nem épít, előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, ragadozómadarak és fehér gólyák gallyfészkeit, alkalmilag pedig a talajon is költhet. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek, mivel gyakran foglalja el az elhagyott varjúfészkeket költésre. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja, ami átlag 5-6 tojásból áll. A fiókák még jóval a röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket és a közeli fák, bokrok ágai között elrejtőzve hívják az etető szülőket.

Így néz (ki) az erdei fülesbagoly
©

A házi veréb óvilági elterjedésű faj, de a betelepítéseknek köszönhetően világviszonylatban elterjedt. Kedveli az ember közelségét. Állománya Nyugat-Európa egyes területein akár felére is csökkent az elmúlt évtizedekben. Hazánkban még általánosan elterjedt. Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Épületek zugaiban, fák odvaiban fehér gólyák fészkének alapi részében, sokszor csoportosan költ. Elfoglalja a mesterséges "B" típusú odúkat is. Évente két, de akár három fészekaljnyi fiókát is nevel. Fészke rokonaihoz hasonló, gömb alakú, melyet fűszálakból és szénából épít, melyet tollakkal bélel ki. Egy fészekalj 2-7 tojásból áll.

Házi verebek egymásközt
©

A tengelic egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Eyermekláncfűmagot fogyasztó tengelic
©

Ha úgy érzi, sikerült eldöntenie, melyik madárban is van benne leginkább az x-faktor, ezen az oldalon adhatja le szavazatát. (Ha további információra lenne szüksége a szavazás előtt, javasoljuk, hogy töltse le a Madárhatározó alkalmazást – az app színes, érdekes, hasznos, szerintünk remekül sikerült.) Szavazni július 27-én 12 óráig lehet, egy IP-címről csak egyszer.

Több mint 15 ezer embert küldhet el a Daimler

Több mint 15 ezer embert küldhet el a Daimler

35,6 millió forintért kelt el egy Super Mario-játék

35,6 millió forintért kelt el egy Super Mario-játék

Két jogszabály összjátéka miatt nem került nyilvánosságra a Budapest–Belgrád vasút hitelszerződése

Két jogszabály összjátéka miatt nem került nyilvánosságra a Budapest–Belgrád vasút hitelszerződése