Azt hiszi, látott már óriási villámot? Biztos nem: 321 kilométeres az új rekorder

Azt hiszi, látott már óriási villámot? Biztos nem: 321 kilométeres az új rekorder

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az új rekordot tartó villámot az Egyesült Államokban mutatták ki, míg a legtovább tartó villámlást Franciaországban regisztrálták.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) egy új, az elmúlt évek viharainak adatait pontosan és széleskörűen elemző módszerével kimutatta, hogy az elmúlt években mely villámok voltak a legnagyobbak.

Az Egyesült Államokban egy 2007-es oklahomai vihar kapcsán mutatták ki a leghosszabb villámot, amely két államot is átszelt, ugyanis 321 kilométer hosszú volt. A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy új definíciót kell adni a villámnak, hiszen az eddigi tudományos fogalmak szerint a villámok nem szoktak 30 kilométeresnél hosszabbak lenni.

Amikor villámot látunk, a hangja mellett attól is meg lehet ijedni, amikor nagyon sokáig (pár másodperc) látjuk a villámot. A legijesztőbb ilyen jelenség egy 2012-es franciaországi vihar során volt, ekkor ugyanis az adatok alapján az egyik villám 7,74 másodpercig tartott ki (ráadásul ez is óriási, 200 kilométer hosszú volt).

Az ilyen adatok is megerősítik, hogy például egy szabadtéri program szervezésénél is óvatosnak kell lenni, hiába nem lehet hallani egy ideje villámlást. A szakemberek azt javasolják: csak 30 perccel az utolsó villámlás után szervezzünk szabadtéri programot.