szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította a Budapesti Nyomozó Ügyészség azt a feljelentést, amelyet Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő tett rendőrök ellen a West Balkán-ügyben, segítségnyújtás elmulasztása miatt - közölte Varga Jenő fővárosi főügyészhelyettes pénteken az MTI-vel.

A fővárosi főügyészhelyettes elmondta: a feljelentésben foglaltak katonai bűncselekmény gyanúját vetik fel, a katonai büntetőeljárás alá tartozó ügyek nyomozása pedig a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik. 

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta: szerdán lejárt a 72 órás határidő, amely alatt a Legfőbb Ügyészségnek döntenie kellett arról, indít-e büntetőeljárást Morvai Krisztina vasárnap tett feljelentése nyomán a rendőrségi ügyeletesek szerepének tisztázására. A Legfőbb Ügyészség aznap az MTI megkeresésére azt közölte: a feljelentést nem nekik kell elbírálniuk, hanem a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapesti Nyomozó Ügyészségnek, ezért azt megküldték ez utóbbi szervezetnek. 

A fővárosi Nyugati téren lévő West Balkán nevű - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek. 

©

A Pesti Központi Kerületi Bíróság múlt szerdán kihirdetett, elsőfokú ítéletében halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt két év nyolc hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, Kecskés Tamást, Csanádi József rendezvényszervezőt és a program biztonságáért felelős Hranek Istvánt. A szóbeli indoklásban a bíró a rendőrség felelősségét is felvetette.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő vasárnap közölte az MTI-vel, hogy az ügyben rendőrök ellen feljelentést tett segítségnyújtás elmulasztása miatt. Közleményében azzal indokolta a feljelentést, hogy a tragédia estéjén többen telefonáltak a rendőrségi ügyeletre segítséget kérni, de a szolgálatot teljesítő rendőrök nem intézkedtek. 

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek elmondta: nem várták meg a Legfőbb Ügyészség intézkedését az ügyben, hanem még hétfőn soron kívüli belső vizsgálatot rendeltek el. A telefonos bejelentés hangfelvételének vizsgálata alapján egyértelműen megállapítható, hogy a telefonügyeletes sem szakmai mulasztást, sem vétséget nem követett el, ezt a hangfelvételt és annak szó szerinti leiratát csatolták a bizonyítékokhoz, azt a bíróság az ítélet indoklásához is felhasználta - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mandalorian témájú kontrollert készítettek az Xbox gépekhez

Mandalorian témájú kontrollert készítettek az Xbox gépekhez

A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását

A totalcaros Winkler Róbert beadta a felmondását

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot