szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőri korrupciós ügy gyanúsítottjait a hvg.hu információi szerint a budapesti bűntetés-végrehajtási intézetekből vidéki börtönökbe szállítják, egymástól minél messzebb helyszínekre a szerdai nap folyamán. Az ügyészség szerint így akadályozható meg, hogy az előzetesben lévők összebeszéljenek. Kalmár Tamás ügyvédje a hvg.hu-val azt közölte, a gyanúsítást a hatóság nem tette részletesebbé.

A hvg.hu értesülései szerint a másfél hónapja kipattant rendőri korrupciós ügy gyanúsítottai közül az éjszaka császáraként számon tartott V. Lászlót Kaposvárra, Kalmár Tamást, a BRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetőjét pedig Nyíregyházára vitték át. A Központi Nyomozó Főügyészség Kalmár Tamás védőjének, Arató Györgynek ezt a lépést azzal indokolta, hogy így a gyanúsítottakat egymástól jopbban el tudják különíteni és méginkább megakadályozható, hogy összebeszéljenek.

Arató György a hvg.hu-nak elmondta, az ügyésszel közölte, nem hiszi el az elkülönítésről szóló indokot, mivel azt akár egy bv intézeten belül is meg lehet oldani. "A védencemet gyakran látogatom, komoly és intenzív munkával készítjük elő a védelmet, bár a gyanúsítás szövege meglehetősen általános, megpróbálunk a legapróbb részletekbe menően felkészülni. Ezzel kapcsolatosan nem mindegy, hogy budapesti bv intézetbe megyek hetente többször vagy a Budapesttől 240 kilométerre lévő Nyíregyházára kell utaznom" - mondta Arató György.

Szerinte és ezt az ügyésszel is közölte, a valós ok nem lehet más, mint a védelem munkájának jelentős mértékű megnehezítése. "Más indokot nem tudok elképzelni, mert még a magyarországi büntetésvégrehajtási rendszer sem lehet annyira pocsék, hogy ne lehessen elkülöníteni a gyanúsítottakat. Budapesten egyébként négy bv-intézet is van, ahol őriznek előzetesen letartóztatottakat, ez is mutatja, hogy az elkülönítésre vonatkozó ügyészi álláspont mennyire nem hihető."

A gyanúsítás nem lett konkrétabb

"Múlt hét pénteken hallgatták ki védencemet újra, a gyanúsítás szövege nem változott, így konrétabb sem lett" - mondta az ügyvéd -, "ennek ellenére a kihallgatás során védencem részletesen elmondta a szórakozóhelyek ellenőrzésének a rendjét és módszereit és több a gyanúsításban szereplő állítólagosan "V. László megrendelésére vegzált" szórakozóhely vonatkozásában is feltárta, hogy ezeket a szórakozóhelyeket melyik társhatóság és milyen okból ellenőrizte teljesen jogszerűen. Bizonyítási indítványokat is tettünk, bár a korábbi bizonyítási indítványainkra sem kaptunk még választ."

Az ügyészségnek ezt az eljárását rendészeti területen jártasak a hvg.hu-nak azzal magyarázták, hogy a hatóság így akarja nehezíteni a kapcsolattartást a védőkkel és a rokonokkal. "Így alkalmaznak egyfajta pszichikai kényszert, és próbálják meg szóra bírni az előzetes letartóztatásban lévőket" - mondták. Szerintük az ügyészség összebeszélésre vonatkozó indoka nevetséges, hiszen a gyanúsítottak el voltak zárva egymástól.

Taktikának mondták azt is nem rég, hogy a hat gyanúsítottat közül V. László bizalmi embere, V. István házi őrizetbe került. A hvg.hu által megkérdezett volt és jelenlegi rendőrök úgy vélték, a Központi Nyomozó Főügyészség arra kíváncsi, hogy ki lép kapcsolatba V. Istvánnal. Amennyiben így van, azt elhibázott lépésnek tartják, mert nyilván – mint közölték – a férfival most senki sem találkozik szívesen.

Cs. B.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

Csikász Brigitta Itthon

Rendőri korrupció: a rengeteg túlórából gazdagodtak meg a gyanúsítottak?

Minden forintról el tudott számolni kihallgatásán Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának volt vezetője az egy hónappal ezelőtt napvilágra került korrupciós ügy egyik gyanúsítottja - mondta a hvg.hu-nak ügyvédje. Zsurkán Béla és a lapunk által megkérdezett többi szereplő is az újabb gyanúsításokat várják, mert szerintük négy rendőr önmagában éveken át nem vezethetett meg több hatóságot is egyszerre.

hvg.hu Itthon

Rendőri korrupció: az ügynek nincs vége Polt Péter szerint

A rendőri vezetőket is érintő korrupciós ügynek még nem ért végére az ügyészség, újabb eljárások várhatók - mondta a legfőbb ügyész az InfoRádió Aréna című műsorában. Polt Péter szerint a bíróságra került büntetőügyek mintegy 0,4 százaléka évült el évente.

Csikász Brigitta Itthon

Rendőri korrupció: őrizetben újabb két rendőr

Újabb két rendőrt állítottak elő a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF) munkatársai a napokban kibukott korrupció gyanús ügyekkel kapcsolatban - tudta meg a hvg.hu. Információink szerint egyikük az a Nemzeti Nyomozó Irodán dolgozó Gulyás Imre, akinek vezetői megbízatását hétfőn vonta vissza az országos rendőrfőkapitány. A másikuk pedig a BRFK egyik nyomozója. Az ügyészség mindkettőjüket őrizetbe vette.

MTI Bűnügy

Korrupciós ügy: július 3-ig előzetesben maradnak a rendőri vezetők

A bíróság július 3-ig rendelte el V. László vállalkozó és társa, illetve a vesztegetési ügybe keveredett rendőrtisztek előzetes letartóztatását. A Fővárosi Törvényszék honlapjára kedden felkerült közlemény szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság június 3-án a vesztegetés bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő büntetőügyben elrendelte K. Tamás és társai előzetes letartóztatását július 3-ig.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: taktikákat vet be az ügyészség?

A rendőri vezetők mellett alacsonyabb beosztásúak is érintettek lehetnek a korrupció gyanús ügyben – fejtette ki véleményét Kocsis Máté, a Nemzetbiztonsági Bizottságnak egyik fideszes tagja egy beszélgetés során. A védett tanúról szóló hírt, a hvg.hu által megkérdezett volt rendőrök úgy kommentálták, hogy ez ugyanolyan taktika lehet az ügyészség részéről, mint V. László bizalmi emberének házi őrizetbe helyezése.

Csikász Brigitta Itthon

Korrupciós ügy: izzik a levegő a BRFK-n, vegzálják a kisrendőröket?

Őrült ellenőrzésbe kezdtek a BRFK-n a két hete kirobbant rendőri korrupciós botrány nyomán, amit a szolgálati állomány tagjai vegzálásként élnek meg – mondták a hvg.hu-nak rendőrök. Megkérdeztünk két egykori BRFK-s vezetőt is a V. László szórakozóhelyein folytatott razziákról.

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

70 éves is elmúlt a világ legidősebb madara, nemrég mégis költött

Sinopharm-vakcinát kért Pekingtől Prága

Sinopharm-vakcinát kért Pekingtől Prága

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból