Tetszett a cikk?

Hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Rácz Pétert, az Úttörőszövetség elnökét a csillebérci vadászház eladásának ügyében; az épületet Rogán Antal fideszes képviselő szerint jóval áron alul, részben saját unokatestvérének értékesítette Rácz. Az úttörőszövetség elnöke a gyanúsítással szemben panaszt nyújtott be, mivel érvelése szerint decemberben egyszer már megszüntették a nyomozást, bűncselekmény hiányában.

Rácz Pétert, az Úttörőszövetség elnökét az ügyben szerdán hallgatta meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatósága. Az úttörőszövetség elnöke a meghallgatást követően hangsúlyozta: meggyőződése, hogy az ügyben nem történt bűncselekmény, s reméli, hogy az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntetik, "mint ahogy ezt megtették már egyszer ugyanezek a szervek, ugyanezt az ügyet végigvizsgálva". Rácz szerint az ügyben a politikának is van szerepe: "Csillebérc mégis csak egy szimbólumértékű ingatlan" - mondta.
Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke tavaly februárban tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával a csillebérci vadászház ügyében; az épületet 1999 márciusában adta el az Úttörőszövetség, a fideszes képviselő szerint jóval áron alul, 94 millió forint helyett 15 millió forintért a Bau-bérc Kft.-nek.
A nyomozást tavaly decemberben megszüntette a rendőrség, mivel nem állapították meg bűncselekmény elkövetését; akkor az Úttörőszövetség elnöke nem szerepelt gyanúsítottként. A Fővárosi Főügyészség január 30-án pótnyomozásra utasította a rendőrséget, mivel "a tényállás az alapeljárásban nem tisztázódott kellőképpen, a rendőrség nem végzett el minden nyomozati cselekményt" - indokolta az eljárás folytatását akkor Sódor István főügyész. Rogán Antal közben február végén bejelentette: Rácz Péter fele részben saját unokatestvérének értékesítette áron alul a csillebérci úttörőtábor területén található vadászházat. A Fidesz alelnöke akkor tudatta: a fejleményekről tájékoztatást ad a nyomozó hatóságnak és Keller László közpénzügyi államtitkárnak is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!