szerző:
MTI

Az épülő M3-as autopálya Nyíregyházát elkerülő részén, Nyírtura és Nagykálló között tizenöt lelőhelyet találtak a régészek, így bronz-, új kőkori, illetve népvándorlás kori településeket is.

Több ezer lelet került eddig elő az M3-as autópálya épülő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza nyomvonalának régészeti feltárása során - mondta Kurucz Katalin, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgató-helyettese.

Nyírpazony határában egy avar temetőt is feltártak, a török-tatár eredetű lovas nomád nép temetkezési helyén ötven sírra bukkantak. Találtak kelta és szarmata temetőt is.

Az indogermán törzsek csoportjához tartózó kelták már az időszámítás előtti második évezredben Nyugat-Európában éltek, onnan húzódtak Keletre. A szarmaták, a szkítákkal rokon néptörzsek az Urál és Volga mentéről vándoroltak Nyugatra, így jutottak el a mai Szabolcs megye területére is - magyarázta. A leletek pontos összegzése ezután ad majd feladatot a szabolcsi múzeum munkatársainak, hiszen a feltárásoknak még nincs vége - mondta Kurucz Katalin.

Az autópálya Nyíregyháza-Rozsrétszőlő és Nagykálló közötti részén lényegében márciusban kezdődött a feltárás. A régészek a munkaterületet novemberben kapták meg, így a tél miatt elodázódott a múlt kutatása. A jelentős számú lelőhelyre való tekintettel a szabolcsi régészek munkáját szegedi, valamint a romániai szatmárnémeti és a zilahi  múzeum szakemberei is segítik.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

RÉGÉSZETI VÁRVÉDELEM

Kiemelten védett régészeti lelőhellyé nyilvánította a kulturális minisztérium hétfőn a budai Várnegyed várfalakkal...

Kult

Hamisítvány a Jézusra utaló "régészeti lelet"

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint hamisítvány az az állítólag első századi osszárium (csontház), amelyen Jézus neve is szerepel. A csontházat múlt novemberi felbukkanása óta sokan Jézus Krisztus létezése első régészeti bizonyítékának tekintették.