szerző:
MTI

A Nemzeti Sporthivatal (NSH) csütörtökön - a sajtóból - meglepetéssel értesült arról, hogy Puskás Ferenc családja angliai árverésen óhajtja értékesíteni azokat a legendás labdarúgó pályafutásához fűződő relikviákat, amelyek nemzeti értéket is képviselnek. Az NHS Magyarországon tartaná a Puskás-emléktárgyakat.

Ábrahám Attila, az NSH elnöke a meghökkentő hír hallatán egyeztetett Szabó Lajossal, a Sportmúzeum igazgatójával, aki elmondta: boldog és büszke lenne, ha ezek a tárgyak méltó helyükre, a magyar sport múltját megörökítő múzeumba kerülnének, már csak azért is, mivel jelenleg csupán egyetlen öregfiúk mezt őriznek az Aranycsapat csatárától. 

Az NSH - ahogy az MTI-hez eljuttatott közleményben jelzi - megpróbál kapcsolatba lépni a Puskás-család vagyonát kezelő ügyvéddel és a családdal, hogy a helyzet áttekintése után sikerüljön megtalálni azt a megoldást, amely megakadályozza, hogy a nemzeti értékek külföldre vándoroljanak.

Az egyik vezető brit aukciósház, a Bonhams szerdán jelentette be, hogy november 2-án kalapács alá kerülnek Puskás emléktárgyai. A cég előzetes katalógusa szerint száznál több cikkre lehet majd licitálni, egyebek mellett az 1954-es világbajnokságon nyert ezüstéremre, amelynek becsült leütési ára 3-5 ezer font (1-1,8 millió forint), Puskás Aranycipőjére, amelytől a Bonhams 1000-1500 fontot vár, a Pelé által Puskás 75. születésnapjára küldött brazil válogatott mez, a brazil futball-legenda kézzel ráírt jókívánságaival, és az a futballcipő, amelyet a magyar játékos az 1952-es helsinki olimpia megnyert döntőjén viselt.

Az évek óta betegeskedő és állandó kórházi kezelésre szoruló 78 éves Puskás Ferenc tiszteletére és gyógykezelésének finanszírozására augusztus 14-én gálamérkőzést rendeztek Budapesten volt klubja, a Real Madrid közreműködésével. A meccs bevételét kezelő majdani alapítvány létrehozásáról a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtöki ülésén akart dönteni, az esemény azonban végül elmaradt, így ez a kérdés sem került napirendre.

A The Daily Telegraph című londoni napilap szerdai számában azt írta, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Puskás Ferenc "azonnali" megsegítésére készül. Az újságban Joseph Blatter FIFA-elnök egyik, név nélkül nyilatkozó, de közelinek nevezett munkatársa kijelentette: a határozat már megszületett a Puskásnak nyújtandó adományról, az egyetlen eldöntendő kérdés ennek összege. A hírek szerint a svájci sportdiplomata részletes tájékoztatást kért a Puskás-ügyről Bozóky Imrétől, az MLSZ elnökétől.

A nemzetközi testület fellépését a szigetországi lap keddi, tényfeltáró cikke váltotta ki, amelyben az állt: a Real Madrid és a magyar Puskás-válogatott magyarországi mérkőzéséért a spanyol együttes 892 ezer fontnak (320 millió forintnak) megfelelő összeget kapott, Puskásnak azonban, aki a lap szerint Alzheimer-kórban szenved és napi 24 órás felügyeletre szorul, 7 ezer font (2,5 millió forint) jutott kezelési költségei fedezésére, jóllehet a meccs elsődleges célja a gyógykezelés finanszírozásának elősegítése lett volna.

Az MLSZ és az ominózus augusztusi meccset szervező TrendSport Kft. csütörtökön közösen foglalt állást az üggyel kapcsolatban. A felek kiemelik: az MLSZ és a Real Madrid képviselőinek, valamint Puskás Ferencnének és a család ügyvédjének, dr. Éliás Andrásnak a részvételével már a találkozó előtt végleges egyeztetés történt arról, hogy a bevételből a szervezők pontosan mekkora összeget utalnak át Puskás Ferenc gyógykezelésére, illetve, hogy az átadás technikailag hogyan valósul majd meg. A felek ezen a tárgyaláson megegyeztek, hogy egy, az MLSZ által létrehozandó alapítvány kezeli a pénzt - 20 millió forintot, amelyet már elkülönítettek -, a szükséges alapító okirat szeptemberben elkészült.  

"Az MLSZ és a TrendSport ezek után értetlenséggel és meglepetéssel értesült az elmúlt napok alaptalan és valótlanságokat tartalmazó híreiről" - áll a közös közleményben, amely megjegyzi: az angol újság cikkének írója egyoldalúan mutatta be a történetet, és csak Puskás Ferencnére hivatkozott. "Fontos kiemelni azt a tényt, hogy Puskás Ferenc ellátása és ápolása a mai napig is kiemelten megoldott, Magyarország egyik legnevesebb klinikáján hotelszintű ellátásban részesül, mely a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, állami juttatásoknak, valamint támogatóknak köszönhetően jött létre. Puskás Ferenc, mint a Nemzet Sportolója havi ötszázezer forintos járadékban részesül, melyet természetesen a felesége vesz kézhez, ennek ellenére hivatalos kórházi ápolásáért a család soha egy fillért ki nem fizetett". A Real Madrid mérkőzés kapcsán már két és félmillió forintot átvett Puskás Ferencné, a szervezők által felajánlott további húszmillió forint pedig az alapítvány hivatalos elindulása után
kerül annak számlájára." - olvasható a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Puskás Ferenc Válogatott-Real Madrid 1-3

A Puskás Ferenc Válogatott néven szereplő magyar együttes jótékonysági mérkőzésen 3-1-es vereséget szenvedett a Real Madrid labdarúgócsapatától a Puskás Ferenc Stadionban. A találkozó előtt Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke köszöntötte a válogatott szerepléstől ezúttal búcsúzó Illés Bélát.

Társadalom

Botrányos Puskás-gálamérkőzés

Megkérdőjelezhető módon vették rá a jelenleg magatehetetlen beteg labdarúgó-legenda, Puskás Ferenc idős feleségét az együttműködésre a Real Madrid budapesti mérkőzésének szervezői - a történtek legalábbis erre engednek következtetni.

MTI Itthon

Jótékonysági gálameccs a Puskás-stadionban

Lékó Péter világbajnoki döntős sakkozó lesz a kapitánya a Hungarian All Stars elnevezésű csapatnak, amely a több mint két évtizedes múlttal rendelkező Forma-1-es válogatottal csap össze jótékonysági labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban július 27-én .

MTI Itthon

Huszonkét és félmillió jutott Puskásnak és családjának

Összesen 22,5 millió forinthoz jut Puskás Ferenc és családja a vasárnapi Puskás-válogatott - Real Madrid mérkőzés után. Demján a meccset megelőző viták miatt "csalódott", s nem tudja, hogy kíván-e a jövőben is hozzánk csábítani sztárcsapatokat.

Irán tíz napon belül fel fogja rúgni az atomalkut

Irán tíz napon belül fel fogja rúgni az atomalkut

Nem adta ki a lakását egy meleg párnak, büntetést kaphat a tulajdonos

Nem adta ki a lakását egy meleg párnak, büntetést kaphat a tulajdonos

Véletlenül 30 centis kígyót csempészett a hátizsákjában egy férfi Floridából Hawaiira

Véletlenül 30 centis kígyót csempészett a hátizsákjában egy férfi Floridából Hawaiira

Fotók: Megint eltűnt a 4-es, 6-os pályája a Nagykörúton

Fotók: Megint eltűnt a 4-es, 6-os pályája a Nagykörúton

Magyar halakat nevel Algériában a Fradi volt focistája

Magyar halakat nevel Algériában a Fradi volt focistája

Nem csak önnél ütött be a baj, világszerte gondok vannak a Google naptárával [frissítve]

Nem csak önnél ütött be a baj, világszerte gondok vannak a Google naptárával [frissítve]