Mintha máig érvényben lenne a pártállami idők ironizáló mondása: „Nem minden belügyes külügyes, de minden külügyes belügyes”. A NATO- és EU-konform jogállamiság nagyobb dicsőségére kiderült, hogy több egykori állambiztonsági tiszt áll még mindig a magyar diplomácia szolgálatában, az meg egyenesen meghökkentő, hogy egy volt szt-tiszt selejtezi a külügy szigorúan titkos minősítésű iratállományát a rendszerváltozás után másfél évtizeddel.

Dömény János, a pártállam latin-amerikai szakértője, volt nagykövet a Külügyminisztérium „Minősített Iratokat Felülvizsgáló Bizottságának,” külügyi zsargonban „iratmegsemmisítő bizottságának” tagja – tudta meg a hvg. hu. Dömény a Kádár-rendszer titkosrendőrségének őrnagyi rendfokozatú tagja volt: neve szerepel a hvg.hu állambiztonsági tisztek neveit tartalmazó, 1956 és 1989 között a szerveknél szolgálatot teljesítők 1000 fős listáján.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárára hivatkozva az origo.hu megírta: Dömény E-20 számú szigorúan titkos tisztként működött 1977. március elsejétől századosi rendfokozatban a III/III-5 csoportfőnökségen, onnan helyezték át 1980-ban a III/I-hez. Szt-tisztként - 1957-től, a forradalom leverésétől kezdődött külszolgálatát megszakítva - a magyar tudományos életre leselkedő veszélyek „belső elhárítását” felügyelte, a Magyar Tudományos Akadémia Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetőjeként.

A Külügyben gyártott minősített iratok átrostálását végző bizottságban öt nyugalmazott nagykövet és egy szintén nyugalmazott adminisztratív munkatárs foglal helyet. Összetételüket 1995 óta ugyanaz az elv határozza meg: kizárólag a pártállami külügyminisztériumban szocializálódott és aktív korának egészében vagy jelentős részében akkor szolgálatot teljesített „szakértő” lehet tag.

Dömény mellett jelenleg Barabás János, Debreczeni István, Kovácsné Jonczyk Éva, és Szurovszky Oszkár a testület tagjai. Barabás a Kádár-éra évtizedekig hivatalban lévő belügyminiszterének, Benkei Andrásnak volt hosszú ideig közvetlen munkatársa.

A Külügyben most rostálják át a politikailag és ideológiailag „legkényesebb” periódust, a rendszerváltást követő első évek külügyi iratanyagát. Az idő tájt szűnt meg a Varsói Szerződés, kezdődtek meg a NATO- és EU-csatlakozás előkészületei, az új Magyar Köztársaság szomszédságpolitikáját igyekezett egységes keretbe foglalni.

Mindezek után talán már azon sem csodálkozhatunk, hogy a külügy állományába tartozik, és 2003-tól rendkívüli nagykövet Bécsben az EBESZ misszió mellett Berecz Marianne, Berecz János volt MSZMP-titkár első házasságából származó lánya, aki K-959 számú szt-tisztként a III/I-3 osztályon dolgozott, feladata pedig ”hírszerzés az NSZK ellen” volt.

Vajon a külügy mai vezetői érezhetik úgy, hogy a rendszerváltozás után másfél évtizeddel nyugodtan ereszthetnek a gyeplőn, mondván, kit érdekelne ma már, hogy jelenlegi katonai szövetségesünk ellen ki kémkedett a pártállami időkben? S vajon az sem tarthat számot érdeklődésre, hogy a ma diplomata egykori főpártcsemetének a Belügyminisztériumnál meglehetősen korán, 19 éves korától, 1976. január elsejétől volt munkaviszonya? Ma EBESZ-diplomata.

(Az állam- és a szolgálati titok védelméről szóló 1995. évi LXV. Törvény előírta a közfeladatot ellátó szerveknek, hogy az évek, évtizedek során irattáraikban felhalmozott minősített - az akkori fogalmi rendszer szerint szigorúan titkos vagy titkos - iratokat vizsgálják felül, és ahol ez a minősítés már nem indokolt, ott szüntessék meg. A törvény erre egy évet adott, annak lejártával a régebben keletkezett nem minősített, „maradandó értéket képviselő” iratok átkerültek az Országos Levéltárba, ahol kutathatóvá váltak. A levéltári törvény pedig úgy rendelkezik, hogy a közfeladatot ellátó szervek „maradandó értéket képviselő”, nem minősített irataikat 15 év elteltével kötelesek közlevéltári őrzésbe átadni. Jelenleg a közhivatalok három évenként kötelesek felülvizsgálni dokumentumaik minősítését, a titkosítás általában 20 évre szól.)

Dalmáth Lajos

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Állambiztonsági tisztek listája (1956-1989)

A hvg.hu korábban közölte a Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnöksége 1989-es központi állományában dolgozó tisztek és főtisztek névsorát, valamint a megyei rendőrfőkapitányok helyetteseként szolgáló III/III. Osztályok vezetőinek nevét és rendfokozatát. A mostani névsor 1000 nevet sorol fel, rendfokozattal és a tevékenység rövid leírásával, ők 1956 és 1989 között szolgáltak a szerveknél. Nevük már korábban megjelent történészi publikációkban.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági értelmező szótár

Mostanában újra forgalomba kerültek olyan szavak, mint az ügynök, titkos megbízott vagy társadalmi kapcsolat. Róluk nagyjából tudjuk, mit "jelentettek". De mi volt a legenda, a bátorság vagy az elaltatás jelentése az állambiztonsági szakzsargonban? Kit neveztek rezidensnek vagy személyi postaládának? Képekkel illusztrált összeállításunk nem csak a rétegnyelv, hanem az állampárti félmúlt iránt érdeklődőknek is csemege lehet.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági utasításra lett MDF-alapító Debreczeni József?

Debreczeni József tagadja, hogy a rendszerváltásig SZT. tisztként az állambiztonsági szerveknek dolgozott volna, ahogy ezt a HavariaPress állítja. A hírügynökség úgy tudja, a publicista az állambiztonsági szervek utasítására lett az MDF alapító tagja. Debreczeni az utóbbi időben élesen bírálta Orbán Viktort.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági iratjegyzék az interneten

A napokban került fel az internetre a Belügyminisztériumi Iratfeltáró Bizottságának 1995-ös jelentése. A Nyilvánosság Klub honlapján megtalálható dokumentumból kiderül, hogy milyen iratokat őriztek a minisztériumi irattárban a BM III. Főcsoportfőnökség és a III/III. Csoportfőnökség tevékenységéről.

hvg.hu Itthon

Politikusok, akik az állambiztonsági jelentéseket kapták

Az "ügynökkérdés" egyik vetülete, hogy derüljön ki végre, kik kaptak az állambiztonság jelentéseiből. A kérdés korántsem annyira "fogas", mint azt keserű nyilatkozatok sejtetik. Valójában mára jól körülhatárolható, hogy kik kaptak a BM és a kebelén belül működő állambiztonsági szervek szigorúan titkos információs jelentéseiből. A hvg.hu összeállítása azt mutatja be, hogy az állampárti vezetők közül ki mit kapott, hogyan nézett ki az "olvasó mozgalom".

hvg.hu Itthon

Piacra kerülhetnek az állambiztonsági iratok

Az egykori állambiztonsági iratok internetes hozzáférhetővé tételének sem a személyi, sem a fizikai feltételi nincsenek meg egyelőre az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Az intézmény épületét nemrég újították fel, most újra helyhiánnyal küzdenek. A levéltár a Hunyadi téri piaccsarnok felé terjeszkedhet - sok pénzért.

Két lábon járó parkolóórák zavarták meg Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját

Két lábon járó parkolóórák zavarták meg Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját

Ha frissítette a Windowst mostanában, vigyázzon: elrontotta a víruskeresőjét

Ha frissítette a Windowst mostanában, vigyázzon: elrontotta a víruskeresőjét

Ez történt: felrobbant a titkos orosz vírusraktár épülete

Ez történt: felrobbant a titkos orosz vírusraktár épülete

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Csapadékosabbra fordul az időjárás a következő napokban

Csapadékosabbra fordul az időjárás a következő napokban

Körözött Audival, kicserélt rendszámmal és hamis forgalmival akart átjutni Röszkén

Körözött Audival, kicserélt rendszámmal és hamis forgalmival akart átjutni Röszkén