szerző:
MTI

A jövő hétre halasztja az országos gazdademonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - jelentette be az agrár-érdekképviselet elnöke, Jakab István.

A testület azért döntött a demonstráció elhalasztásáról, mert a Magosz szeretné, ha az e hét végi önkormányzati választást nyugodt légkörben tartanák, és annak legitimitása megkérdőjelezhetetlen lenne - mondta a Magosz elnöke.

Hozzátette: az országos gazdademonstráció megtartásáról a választmány jövő kedden megtartandó ülésén határoznak. Hangsúlyozta, a Magosz az alkotmányosság talaján áll és e szerint is kíván cselekedni.

Jakab István közölte: a nyilvánosságra került miniszterelnöki beszédben foglaltak a gazdálkodóknak anyagilag is mérhető károkat okoztak.

A Magosz elnöke emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnöki beszéd nyilvánosságra kerülését követően már több megyei szervezet is kezdeményezett spontán tiltakozást. Ezért a Magosznál megalakították a demonstrációs bizottságot. A tiltakozást eredetileg e héttől a jövő hét végéig tervezték megtartani, és azok helyszíneit így is jelentették be a rendőrségnek.

Jakab arról még nem tudott pontos adatot mondani, hogy hány helyszínen és milyen formában is adnak majd hangot a gazdálkodók elégedetlenségüknek. Bagi Béla, a Magosz alelnöke arról beszélt, hogy a gazdálkodók nem tudják és nem is akarják a "perspektíva nélküli" megszorításokat elfogadni. A kormány által bejelentett reformintézkedések ugyanis az alelnök szerint csupán megszorításokká váltak.

Kispál Ferenc, a Magosz országos választmányának elnöke külön is sérelmezte, hogy "a Gyurcsány-csomag" hatásai rendkívül nehéz helyzetbe hozzák az őstermelőket, mivel január elsejétől 65 ezer forint után társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük, ha éves jövedelmük meghaladja a 7.000.000 forintot. Amennyiben jövedelmük ezt az összeget nem éri el, a tb a 65 ezer forint felére vonatkozik. Emellett kifogásolta az áfaemelést is, mivel - mint mondta - az őstermelőknek csak 12 százalékos áfakompenzáció jár, holott az áfa 20 százalékra emelkedik 15-ről.

A Magosz elnöke nehezményezte, hogy az Új Magyarország program vidékfejlesztési stratégiája társadalmi egyeztetésére nem szánt elegendő időt a kormányzat. Utalt arra: a vita során egyértelműen kiderült, hogy a gazdák türelme elfogyott a miniszterelnökkel szemben.

Jakab István tájékoztatott arról is, hogy a gazdálkodók továbbra is segítik élelmiszerrel a Kossuth téren demonstrálókat.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Magosz azokkal a Kossuth téren felszólaló emberekkel vállal szolidaritást, akik közmegbecsülésnek örvendenek. Példaként említette Makovecz Imrét, Tőkés Lászlót, Szűrös Mátyást és Pozsgay Imrét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

AZ AB-HOZ MEGY A MAGOSZ

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), mert szerinte a...

MTI/hvg.hu Itthon

Magosz: nem lepjük el az utakat

Valótlan az az állítás, mely szerint a gazdák kedden ellepik az utakat - jelentette ki Bagi Béla, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke, az Országos Demonstrációs Bizottság vezetője.

MTI Választás 2006

A Fidesz hat listás helyet enged át a Magosznak

Választási szövetséget kötött a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Fidesz. Ennek értelmében a Fidesz hat helyet biztosít a megyei és az országos listáin a Magosz számára - jelentette be Jakab István, a Magosz elnöke csütörtökön Budapesten.

Hét nap

MAGOSZ-FENYEGETÉS

Hamarosan demonstrációs előkészítő bizottság megalakításáról dönt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége...

MTI Itthon

Brüsszellel is ismerteti álláspontját a Magosz

Fontosnak tartják a demonstráló magyar gazdák, hogy álláspontjukat Brüsszelben is megismerjék - jelentette ki hétfőn a belga fővárosban Varga Géza, a magyarországi demonstráció szervezőbizottságának a nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja.

hvg.hu Itthon

Útlezárásokra készül a Magosz

Két napja megalakította a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) az Országos Demonstrációs Bizottságot. Hivatalosan hétfőn dől el, mikor kezdődhet el egy újabb gazdademonstráció. Az egykori felvonulási téri tüntetők addig is szolidárisak a Kossuth térre összegyűlt tömeggel és élelmiszerrel látják el őket.

MTI Gazdaság

A Magosz szerint az agrár-megállapodás fele teljesült

A tavaszi agrár-megállapodásban foglaltaknak "nagy jóindulattal" is csupán a fele teljesült - jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

50 év után is a gonosz metaforája Charles Manson, akinek parancsára 9 embert öltek meg

50 év után is a gonosz metaforája Charles Manson, akinek parancsára 9 embert öltek meg

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Sok értelme lenne megvenni Grönlandot, már ha eladó

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet

Lengyelországban is jól fekszik a hatalomnál az, aki kormánypárti médiát működtet