Mikola ellenállásról beszélt a Parlamentben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mikola István kedden az Országgyűlésben azt mondta: a szakmai szervezetekkel ellen fognak állni az egészségügyi reformnak. Az egészségügyi miniszter szerint egy emberközpontú, de gazdaságos rendszer kialakítását szolgálja a reform.

A kormány a betegeket költségérzékeny szolgáltatás-vásárlónak tekinti - közölte a Fidesz országgyűlési képviselője az azonnali kérdések és válaszok órájában. Hozzátette: az egészségügyi törvénycsomagból nyilvánvaló vált, hogy a kormányzat csak üzletet, piacot, profitot lát a megújításra váró rendszerben. Elmondta: ennek jele a szabad orvos- és intézményválasztás fizetőssé tétele, az egészségbiztosítási járulék nagy mértékű emelése, a fizetős biztosítási csomagok kialakítása, a vizitdíj bevezetése, a biztosítási felügyelet felállítása.

Mikola István szerint ezek az intézkedések a közfinanszírozás csökkenésének és a fizetős egészségügy kialakításának irányába hatnak. A politikus azt kérdezte: miért "araszol ilyen sandán, alattomosan" a kormány a több-biztosítós, fizetős egészségügyi rendszer felé. Közölte: a szakmai szervezetekkel ellen fognak állni a reformoknak.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter válaszában azt mondta: egy emberközpontú, de gazdaságos egészségügyi rendszer kialakítását szolgálja a reform. A miniszter szerint a gyógyszerpiac újraszabályozása a betegek pénze érdekében történik. Hozzátette: a patikák működésének újraszabályozásával könnyebbé teszik a beteg számára a gyógyszerhez jutást.

A szaktárca vezetője közölte: az egészségbiztosítási felügyelet létrehozásával a biztosítottak érdekét, pénzét védik a piaccal szemben. Az ellátási csomagok kialakításával a betegek tisztában lesznek azzal, hogy a pénzükért mi jár nekik, és azt számonkérhetik - tette hozzá.