A Fidesz lakossági támogatottsága 14 százalékkal magasabb, mint az MSZP-é, és ha tényleg mostanában lenne választás, akkor Orbán Viktor pártja egyedül is meg tudná szerezni a mandátumok többségét. Ugyanakkor a kisebbik kormánypárt és az MDF is bejutónak látszik - derül ki a Marketing Centrum felméréséből.

Jelenleg több mint egymillióval többen érzik a Fideszt a kedvenc pártjuknak, mint ahányan az MSZP-t. Ha egybevetjük az aktuális pártpreferenciákat a 2006-os választási emlékekkel, akkor azt látjuk, hogy a Fidesz alig veszített támogatókat, és egykori MSZP támogatókkal is bővíteni tudta a támogatói táborát. Ez utóbbi réteg valamivel több mint 200 ezer embert jelent a Fidesz közel hárommillió fős jelenlegi támogatói táborában. Az SZDSZ 2006-os támogatói közül viszont gyakorlatilag senki sem állt át a Fidesz támogatók közé, és a kisebbik kormánypártot az elbizonytalanodás is sokkal kevésbé sújtja, mint a nagyobbikat. Az MSZP 2006-os támogatóinak ötöde viszont jelenleg azt mondja: nem tudja, melyik pártra szavazna, vagy azt, hogy nem szavazna.

A 2010-es választások azonban még nagyon messze vannak, pláne úgy, hogy egy „most vasárnapi választásra” is csak bizonytalan előrejelzést lehetne készíteni. A választási részvételi valószínűséggel súlyozott pártpreferenciák ugyanis azt mutatják, hogy a „most vasárnap” urnákhoz járulók 17 százaléka csak a legutolsó pillanatokban döntene a voksáról. A részvételi valószínűségek átlaga egyébként meglehetősen alacsony: mindössze 60 százalék, és csak a megkérdezettek 52 százaléka ígérte biztosra a választási részvételét.

Ráadásul más lényeges kérdéseket nézve valamivel kiegyensúlyozottabbnak tűnnek a politikai erőviszonyok, mint a pártpreferenciák alapján. A Fidesz fő politikai törekvését, az előrehozott választás kiharcolását a megkérdezettek harmada szeretné, miközben 30 százalék azok aránya is, akik nem szeretnének jelentős változtatást, legfeljebb csak néhány minisztercserét, és 14 százalék azoké, akik beérnék a miniszterelnök leváltásával, de azt szeretnék, ha továbbra is a jelenlegi koalíció kormányozna. És persze azok is sokan vannak (23 százalék), akik egyáltalán nem tudtak vagy nem akartak állást foglalni ebben a kérdésben. Értelemszerűen ezek a vélemények erősen pártállásfüggők, de azért a Fidesz táborában is csak 63 százalék szeretne előrehozott választást.

Pártpreferenciák az összes megkérdezett körében és részvételi valószínűséggel súlyozvaA július 26. és augusztus 6. között készült felmérés keretében 1200 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során – a KSH 2001-es népszámlálási adatai alapján – több szempontos súlyozással korrigáltuk. A súlyozás után az alapbecslések bizonytalansága kisebb, mint ±3 százalék.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Tárki: most kevésbé vezet a Fidesz az MSZP előtt

A Fidesz júliusban is meggyőzően vezetett az MSZP-vel szemben, azonban kis mértékben csökkent a nagyobbik kormánypárt hátránya a támogatottságban - olvasható a TÁRKI legfrissebb felmérésében.

MTI Itthon

Medián: csökken a Fidesz előnye

Tovább romlott az általános közhangulat Magyarországon, miközben visszaesett a Fidesz támogatottsága; a hónap politikai vesztese Dávid Ibolya, az MDF elnöke volt - olvasható a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet internetes honlapján közzétett kutatásban.

MTI Itthon

A Tárki az eddigi legnagyobb Fidesz-előnyt mérte

Az elmúlt időszakhoz képest az eddigi legnagyobb különbség mutatható ki az MSZP és a Fidesz támogatottsága között: a teljes népesség körében a nagyobbik ellenzéki párt 17 százalékponttal, míg a pártválasztók körében 37 százalékponttal vezet - olvasható a TÁRKI júniusi felmérésében, amelyet szerdán közöltek.

hvg.hu Itthon

Századvég: Gyurcsány a legnépszerűtlenebb politikus

A Századvég és a Forsense április elején készített felmérése szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a legnépszerűtlenebb politikus. Rögtön előtte az utolsóelőtti pozíciót foglalja el Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke. Az utolsó hét helyezett közül hat kormánypárti politikus. A népszerűségi listát Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vezeti, megelőzve Dávid Ibolyát az MDF elnökét.

HVG Itthon

Kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re

Átmeneti hullámzás után júniusra ismét nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben – derül ki a Medián a HVG készített június elején végzett felméréséből. Az SZDSZ egy év után most a legerősebb, kétszer annyit szavazatot kapna, mint az MDF.

MTI Itthon

Szonda Ipsos: jelentős, bár csökkenő Fidesz-előny

A szocialista párt népszerűségének csökkenése májusban megtorpant, míg a Fidesz támogatottsága valamelyest visszaesett, így a teljes népesség 17, a biztos pártválasztók 29 százaléka az MSZP-t, míg a teljes népesség 33, a biztos pártválasztók 58 százaléka a Fideszt támogatja - áll a Népszabadságban közzétett Szonda Ipsos felmérésben.

Társadalom

Szárnyal a Fidesz, mélyben az MSZP

Továbbra is szárnyal a Fidesz: a kormányoldalnak április elejére szinte semmit sem sikerült lefaragnia az egy hónappal korábbi, minden eddiginél nagyobb hátrányából - derül ki a HVG-nek készült e havi Medián-elemzésből.

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Új tarifákat vezetett be a Telenor, itt találja, melyikben mi van

Új tarifákat vezetett be a Telenor, itt találja, melyikben mi van

Az Autobahnon sem sok VW Golf rohangál 319 km/h-s tempóval – videó

Az Autobahnon sem sok VW Golf rohangál 319 km/h-s tempóval – videó

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

35 halálos áldozata van a tájfunnak Japánban

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

4,4 millió embernek kellett mennie otthonából Hagibisz miatt

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok

Az ellenzék győzelméről írnak az angolszász lapok