szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiskorú veszélyeztetése miatt a Szolnoki Városi Bíróság elítélte azokat a kunmadarasi szülőket, akik elvi megfontolásból nem adatták be fiuknak a kötelezően előírt védőoltásokat - közölte a bíróság elnökhelyettese.

Az apa egy év, az anya 10 hónap szabadságvesztést kapott, mindkettőt két évre felfüggesztve - tette Rochlitz Zoltán. Emellett a bíróság hétfői ítéletében elrendelte pártfogói felügyeletüket azzal a kitétellel, hogy kötelesek kapcsolatot tartani az egészségügyi szervekkel.

Az ügy lényege, hogy a szülők azért nem adatták be 2002-ben született fiuknak a 15 hónapos és 3 éves korában járó védőoltásokat, mert szerintük az többet ártott, mint használt volna a gyereknek. Az elmaradt védőoltások miatt a kunmadarasi jegyző tett feljelentést. Az ítélet nem jogerős, amit az ügyész tudomásul vett, a vádlottak felmentésüket kérték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plázs

Védőoltások jövője

Az új tanévben a 6, 11 és 14 éves korosztályra a tanuláson kívül egy-egy oltás megpróbáltatásai is várnak. A kellemetlen beavatkozás kiváltására többféle elképzelés is van.

MTI Plázs

Védőoltás a tüdőgyulladás ellen

Az influenza elleni védőoltással egyidőben a tüdőgyulladás elleni vakcinát is tanácsos kérniük az időseknek, vagy a krónikus betegségben szenvedőknek állítják a virológusok.

MTI Plázs

Hétfőtől kapható az influenza elleni védőoltás

Jövő héttől a házi orvostól kérhető és a patikákban megvásárolható az influenza elleni védőoltás, amelyből egymillió háromszázezer adag áll rendelkezésre - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal szóvivője.

MTI Plázs

Háromezer emberen tesztelik a HIV-védőoltást

A világ első nagyszabású, embereken végzett HIV-oltás kísérletében háromezer nőt és férfit oltanak be az AIDS tünetegyüttest okozó vírus ellen kifejlesztett legújabb oltóanyaggal.

MTI Plázs

Visszaszorította a tüdőgyulladást a védőoltás

A tüdőgyulladás ellen 2000 óta általánosan adott védőoltás felére csökkentette a betegség előfordulási arányát a kétévesnél kisebb gyermekek körében az Egyesült Államokban - írta keddi jelentésében az amerikai Járványügyi és Kórmegelőző Központ (CDC).

Salgó Andrea (hvg.hu) Plázs

Új védőoltás méhnyakrák ellen és a HPV-szűrés

Jó ideje kimutatták már, hogy a humán papillómavírus (HPV) okozza a méhnyakrákesetek 99,7 százalékát és felelős lehet egyéb rosszindulatú daganatok kialakulásáért is. Ennek ellenére még mindig nagy a tájékozatlanság a potenciális fertőzöttek körében. Igen kevesen vettek részt idáig HPV-szűrésen, sőt, vannak, akik nem is hallottak e fertőzés veszélyeiről. Vajon mi lehet a tájékozatlanság oka?

MTI Plázs

Veszélytelen a kombinált védőoltás?

A kanyaró, rózsahimlő és mumpsz elleni kombinált (MMR) védőoltás és az autizmus között nem talált kapcsolatot az eddigi legnagyobb vizsgálat, amelynek eredményeit brit kutatók az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban publikálták.

MTI Itthon

Börtönbe is kerülhet, aki megtagadja a védőoltást

Novembertől nem kérhető kártalanítás az államtól, ha valaki a kötelező védőoltástól nem várt egészségkárosodást szenved vagy meghal. A főként gyermekek számára előírt oltások megtagadása eközben továbbra is büntetendő, a törvény szerint akár szabadságvesztéssel is sújtható – írja a Magyar Nemzet.

Meghosszabbítja a kormány a bértámogatás határidejét

Meghosszabbítja a kormány a bértámogatás határidejét

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Az eddigi legszigorúbb korlátozások jönnek Csehországban

Az eddigi legszigorúbb korlátozások jönnek Csehországban