Erődemonstráció a Gárda-per előtt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkeznek a felek, valamint az újságírók és az érdeklődők a Magyar Gárda feloszlatásáért indított polgári per második tárgyalási napjára a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületéhez, amelyet a rendőrség fémkordonokkal zárt le.

A Markó utcát a Bihari János a Nagy Ignác utca közötti szakaszon reggel hattól este hatig lezárták. A bíróság épületébe, illetve az elzárt területre csak azok az újságírók és érdeklődők léphetnek be, akik korábban regisztráltak a Magyar Gárda-perre, illetve más tárgyalásra van idézésük. A Bihari János utcánál a kordonokon kívül mintegy 100 egyenruhát viselő gárdista, mellettük mintegy 30, a Kossuth térről már jól ismert demonstráló várakozik. A tárgyalóterembe, illetve a bíróság épületébe előbb a sajtó előre bejelentkezett munkatársait engedik be, azt követően pedig annyi érdeklődő mehet be, ahány szabad hely marad. A tárgyalóteremben 63 ülőhely van, s 48 újságíró jelezte részvételi szándékát.

A Fővárosi Bíróság azért hozta ezt az intézkedést, mert a Jobbik által életre hívott Magyar Gárda feloszlatása iránti, az ügyészség által kezdeményezett polgári per első tárgyalási napján a gárdisták több tucat újságíró és emberi jogi aktivista bejutását megakadályozták.

Az ügyészség mint felperes pernyertességének előmozdítása érdekében a felperesi oldalon az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is beavatkozik a Magyar Gárda feloszlatására kezdeményezett polgári perbe, így indítványt, észrevételt tehetnek, és betekinthetnek az ügy minden iratába.