Életveszélyes, ezért lebontják a kőbánya-kispesti felüljárót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életveszélyessé vált, ezért lebontják Budapesten a kőbánya-kispesti gyalogos-felüljárót – tájékoztatta Nagy Endre, a kispesti önkormányzat kommunikációs vezetője.

A szerdán kezdődő bontási munkálatokra a szakértői vélemény szerint azért van szükség, mert a múlt héten egy darus kocsi megrongálta a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi út felett átívelő gyalogos-felüljáró szerkezetét. A BKV Zrt. a munkálatokat a tervek szerint 72 óra alatt befejezi. A bontás elvégzéséhez az ideiglenes lépcsőtől a Vak Bottyán út felőli mozgólépcsőig a teljes épületet áramtalanítani kell és a közművekről le kell választani.

Nagy Endre utalt arra, hogy a gyalogosok már nem használják a felüljárónak ezt a szakaszát: az autóbuszok végállomásától hetek óta zebrán mennek át az úton, a túloldalon pedig egy ideiglenes lépcsőn keresztül jutnak vissza a felüljáróra, majd onnan le a metróhoz.

A munkálatok a közlemény szerint négy működő üzletet érintenek a sérült felüljárórész közvetlen környezetében. A bérlőknek a határozat kézhezvételét követő 24 órán belül ki kell üríteniük az üzleteket és a raktárakat, hogy a munkát a kivitelező zavartalanul elvégezhesse. A fellebbezés ilyen esetben nem késleltetheti a munka megkezdését. Megjegyezte, hogy két érintett üzlet – egy élelmiszerbolt és egy húsbolt – vezetői nem vették át a határozatot, postai kézbesítést kértek, ám életveszély-elhárítás esetén a szóbeli közlés is elegendő a törvény szerint. 

A kommunikációs vezető kitért arra, hogy más munkálatok is zajlanak a következő hetekben a kőbánya-kispesti, vagyis a X. és a XIX. kerület határán lévő közlekedési csomópontnál.

Bár a Fővárosi Bíróság ítélete alapján a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal építéshatósága június 27-ei határozatában leállíttatta a 3-as metró végállomásánál épülő szórakoztató- és bevásárlóközpont építését, a döntés bizonyos munkák elvégzését engedélyezi. Szakértői vélemény szerint az állag- és vagyonmegóvás, illetve a károk megelőzése érdekében egyes munkálatokat el lehet, sőt el kell végezni. Az építtető az építkezés folytatásáért fellebbezett a bírósági döntés ellen.