Ágybavizelés és homoszexualitás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Különösebb következmények nélkül foghat szalonképtelen „buzizásba” bárki a közrádióban. Az akadémikus Vida Gábor melegekre vonatkozó kitételeit a Magyar Tudományos Akadémia nem kívánta helyretenni.

A homoszexualitással és a melegekkel kapcsolatos erőteljes, több esetben sértő véleményt fogalmazott meg Vida Gábor akadémikus professzor pár nappal a melegeket ért durva támadást követően. A főként növényekkel foglalkozó genetikus professzor az MR1-Kossuth Rádió Közelről című adásának adott interjút annak kapcsán, hogy a Védegyletből – vele együtt – többen kiváltak, miután a civil szervezet vezetése a szélsőségesek támadását követően a melegekkel szolidáris nyilatkozatot adott ki. Vidáék azért léptek ki a szervezetből, mert a nyilatkozatot nem előzte meg semmilyen egyeztetés a tagsággal.

Vida a rádióműsorban kendőzetlenül tárta fel melegekkel kapcsolatos ítéleteit. Nyilatkozatából megtudhattuk, hogy szerinte a homoszexualitás az ágybavizeléshez hasonló defektus, amelytől undorodik. A professzort az sem zavarta, hogy az ágyba vizelőket sem szokás megkövezni. Arra a felvetésre ugyanis, hogy a vita nem a másságról, hanem a mind erőteljesebben megnyilvánuló verbális és fizikai erőszakról szól, azt felelte, hogy ezt nem lehet különválasztani. Ezt tetézve azt sugallta, hogy a homoszexualitás a pedofíliával egyenértékű.

A homoszexualitás az emberiség jövőjét veszélyezteti, festette fel a rémképet Vida, mintha csak vírusos úton terjedő betegségről beszélne. Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője a tekintélyes tudós érveire azt válaszolta, nem értenek egyet vele, a szolidaritási nyilatkozatot azért adták ki, mert a melegfelvonuláson történtek alkotmányos alapjogokat sértettek.

Az esetet hallva kereste meg levélben a Magyar Tudományos Akadémiát az a fiatalember, akit pár nappal a melegfelvonulás után a Rudas fürdőben ért homofób támadás. Ebben kifejezte felháborodását Vida Gábor nyilatkozatával kapcsolatban, egyúttal közölte, arról egyértelmű állásfoglalást vár az MTA-tól.

„Azt gondolom, hogy az MTA tagja nem gondolhatja felelősen, hogy egy ember értékét a XXI. században csupán a szexuális fajfenntartási képessége határozza meg. Ha mégis, akkor következő felszólalásának témájaként javaslom a katolikus papokat, a pár nélkül maradt szingli nőket, az ágyban bénán vagy kómában fekvőket és minden meddő párt, egyedet” – írja levelében a nyilvánosságot névvel inkább kerülő, lapunkkal kapcsolatba lépő fiatalember.

„A szomorú az egészben az, hogy a professzor úr látszólag tudományos alapot szolgáltat a csürhének, miközben saját kollégái, ismerősei és talán - tudta nélkül - családtagjait támadja. Mindezt teszi közpénzből, az én adóforintjaimból” – áll a meleg fiatalember levelében.

Az MTA a kérdésben nem volt hajlandó állást foglalni, „Vida Gábor genetikus professzor - a szabad vélemény-nyilvánítást gyakorolva - nyilatkozott a homoszexualitásról” - áll válaszlevelükben. Ebben arra hivatkoznak, nem tisztük állást foglalni, a genetikus véleményét pedig nem kommentálják.