szerző:
MTI

A Fidesz szerint a kormány lépései Magyarországot egyre mélyebbre sodorják a válság örvényében, az áfaemeléssel és a családi pótlék elvételével pedig a legrászorultabb emberektől vesznek el - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

"A Fidesz régi lemezt játszik"

A Fidesz ugyanazt a rég lejárt lemezt játssza, bármi is történjen a világban. Alighanem az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is elkerülte a figyelmét, amely – a 2008 őszi borús előrejelzéseket is lerontva – az Európai Unió gazdaságának meredek csökkenésével számol - reagál közleményében a Kormányszóvivői Iroda Navracsics Tibor szavaira.

A súlyosbodó nemzetközi gazdasági válság a világ minden részén súlyos következményekkel jár - írja Budai Bernadett korményszóvivő közleményében B - ami alól Magyarország sem vonhatja ki magát. Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott, a 2008 őszinél borúlátóbb előrejelzése Magyarország piacain is egyre romló körülményeket jelez: azaz a hazai gazdaság felvevőpiacai, befektetői és számtalan itt működő vállalat anyaországai sem kerülhetik el a mélyülő válságot.
   
Magyarország – amely a friss uniós előrejelzések alapján a második legpontosabb prognózissal rendelkezett – az unió tagállamai közül elsőként reagál a súlyosbodó körülményekre. A kormányzati válságkezelő központ célja is az, hogy gyors reagálással, szükség esetén akár azonnal be lehessen avatkozni a válságkezelésben érintett területeken. Ha a Fidesz nem csak szóban elkötelezett a válság hatásainak enyhítése iránt, akkor az Országgyűlés január 29-i rendkívüli ülésén őszintén elmondhatja: hogyan tud és akar segíteni az országnak, hogy minél kevesebb áldozattal vészelje át a válságot és mielőbb kilábaljon abból - áll a Kormányszóvivői Iroda szövegében.

Navracsics Tibor szerint ugyanazt láthatjuk, mint az elmúlt 30 év szocialista kormányainál, vagyis ha baj van, akkor emberektől vesznek el, mégpedig legrászorultabbaktól, a családoktól, nyugdíjasoktól és a szegényebbektől. Ez nem gazdaságpolitika és nem kormányzati politika, hanem szimpla túlélési kísérlet, amelyet az embereknek kell megfizetni, és amelynek egyetlen egy célja az, hogy Gyurcsány Ferenc bekerüljön a magyar Guiness Rekordok Könyvébe, mint a leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnök - tette hozzá.
    
Mint mondta, egy hete azt látják, hogy Gyurcsány Ferenc "remegő kézzel" nyitja ki a Financial Timest, és "beleborzong", hova jutott a gazdasági válság, de sem ez, sem a költségvetés összeomlása nem ösztökéli arra, hogy valamit cselekedjen. Navracsics Tibor szerint ehelyett a miniszterelnök "szenzációhajhász" bejelentéseket tesz, újabb és újabb intézményeket és "tanácskozmányokat" hív össze, és olyan lépéseket tesz, amelyekkel Magyarország egyre mélyebbre kerül a válság örvényében.
    
A fideszes politikus az áfaemelést "gyáva szocialista lépésnek" nevezte, utalva a miniszterelnök egy korábbi írására, amelyben Gyurcsány Ferenc a "szegények adójának" nevezte az áfát, mivel a legalacsonyabb jövedelműek teljes jövedelmüket fogyasztásra költik, ezért "bátor szociáldemokrata lépésnek" tartotta a forgalmi adó csökkentését.    
    
Navracsics Tibor szerint az is kiderült, hogy a kormány válságkezelés címén el akarja venni a családi pótlékot, amivel a jövő Magyarországának felvirágzását kérdőjelezi meg. Arra a felvetésre, hogy ezt a juttatást a legmagasabb jövedelműektől vennék el, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: ez a kommunikációs stratégia első fejezete szokott lenni, ezért "arra gyanakszanak", hogy a családi pótlékot első körben még nem mindenkitől, második körben azonban már mindenkitől elvennék. 
    
Többször is hangsúlyozta, hogy a Fidesz szerint a családi pótlék nem kegy, hanem annak elismerése, hogy a családok többletterhet vállalnak anyagi helyzetüktől függetlenül. 
    
Navracsics Tibor szerint a miniszterelnök határozott kormányzati cselekvés helyett létrehozott egy "kormányzati kudarckezelő központot", amelynek célja, hogy az elmúlt félévben kormányzati politika címén bemutatott "csődtömeget" valahogyan eltussolja.
    
Szerinte a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésről mára kiderült, hogy egyfajta "nemzeti csúcs" lenne, amelyen a "kormányzati kudarckezelő központ biodíszletet keres magának, hogy elmagyarázhassa a legutóbbi bizonyítványát", hogy miért omlott össze a költségvetés, miért került Magyarország a régióban a legmélyebb pozícióba, és miért nekünk van a legkevesebb esélyünk arra, hogy kilábaljunk a válságból.
    
A Fidesz frakcióvezetője szerint új kormányzati politikára, új kormányra, új világlátásra és a válságból való kilábalásra van szükség. Ehhez radikális adócsökkentés kell, az nem megoldás, hogy látszólag csökkentenek egyes adónemeket, de összességében súlyos terheket raknak az emberekre - tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány miniszterei egy hétig törhetik a fejöket

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénzügyminiszternek, a gazdasági miniszternek és a szociális miniszternek adta a legtöbb feladatot a gazdasági világválság kapcsán, de erről konkrétumokat nem közölt.

Vélemény

Mózer András: Gyurcsány és a Financial Times

A miniszterelnök akkor tenné okosan, ha a Financial Times cikkeiből, a közelgő veszélyből azt a következtetést vonná le, hogy miközben 2010-ig a helyzet számára sokkal rosszabb lehet, esélye sincs, hogy kedvezőbb politikai klímát alakítson ki. A kassza üres. A veszteség minimalizálása érdekében tehát minél előbb, leginkább a nyári európai voksolással egyidőben, előrehozott választásokat kellene rendeznie.

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

Doku360: "Nem izgat a halál, nincs hiányérzetem, mert repülős voltam"

Holtan találták az öt napja eltűnt magyar túrázót

Holtan találták az öt napja eltűnt magyar túrázót

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből