Elnézést kért az országos rendőrfőkapitány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HavariaPress

Elnézést kért Bencze József országos rendőrfőkapitány amiatt, hogy korábban azt nyilatkozta: azért nem adtak ki idejében körözést a veszprémi gyilkosság gyanúsítottjai után, mert nem találták meg az illetékes bírót.

A közleménye szerint a pontatlan kijelentés egy helytelen jelentésen alapult, ami miatt Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesét figyelmeztetésben részesítette, és felhívta a figyelmét arra, hogy a jövőben csak pontos és ellenőrzött információt jelentsen.

Bencze József országos rendőrfőkapitány azt követően rendelt el soron kívüli vizsgálatot, hogy több hírforrás is arról számolt be, hogy ellentmondás van az őáltala, illetve a Veszprémi Városi Bíróság elnöke által tett nyilatkozatok között, a gyilkosság miatt elrendelt körözés ügyében. A főkapitány azt kívánta tisztázni a vizsgálattal, hogy pontosan mikor adták ki a gyanúsítottak nemzetközi körözését.

Ez alapján kiderült, hogy az egyikük ellen erre február 8-án este 19:13-kor, társa ellen 19:37-kor, a harmadik gyanúsítottnál pedig 23:52-kor került sor. A Veszprémi Városi Ügyészség időközben elkészítette az európai elfogatóparancs kiadásához szükséges indítványt is a Veszprém Városi Bíróság felé, ami alapján a bíróság haladéktalanul el is rendelte az érintettek nemzetközi és európai elfogatóparancsának kiadását; ezek időpontja 21:43, 21:48, illetve február 9. 00:30 volt.

Ez alapján megállapítható, hogy a nyomozó hatóság kezdeményezésére az eljáró ügyészség és a bíróság is azonnal, késedelem nélkül intézkedett. Az ettől eltérő információk tehát - a főkapitányi közlemény szerint - abból eredhetnek, hogy az országos rendőrfőkapitány téves tájékoztatást kapott a Veszprém megyei főkapitányság illetékesétől, ezért őt a rendőrség vezetője figyelmeztetésben részesítette.

Bencze ugyanakkor elnézést kért a helytelen jelentésen alapuló kijelentésért, és közölte: bízik abban, hogy a Veszprémi Városi Bíróság és a rendőrség között meglévő jó együttműködés a jövőben is zökkenőmentes lesz. A félreértések eloszlatása érdekében az országos rendőrfőkapitány a Veszprém Városi Bíróság elnökével személyesen is tisztázta a történteket.