Nem vállalhatnak másodállást a rendőrök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Már nem vállalhatnak másodállást a hivatásos állományú rendőrök a Provident Zrt.-nél, az erre kiadott engedélyeket tavaly év végén visszavonták - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A tájékoztatás szerint Bencze József országos rendőrfőkapitány 2008 második félévében rendelte el annak a vizsgálatát, hogy a rendőri hivatással összeegyeztethető-e az, ha a hivatásos állományú rendőr a Provident Zrt.-nél másodállást vállal.
   
A vizsgálat megállapította, hogy a több rendőri szerv - illetve az integráció előtt több határőr szerv - vezetője engedélyezte beosztottainak, hogy másodállást vállalhassanak a Provident Zrt-nél. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény és a vonatkozó IRM-rendelet szerint egyértelműen összeférhetetlen a rendőri hivatással az az ügynöki tevékenység, "amely pénzügyi követelés behajtására irányul". 
   
Erre tekintettel rendelte el az ORFK vezetője a másodállásról szóló engedélyek soron kívüli felülvizsgálatát, amelynek eredményeként 2008. december 31-ig visszavonták a Provident Zrt.-re vonatkozó engedélyeket. "Jelenlegi adataink szerint jelenleg egyetlen rendőr sem rendelkezik olyan engedéllyel, amely a Provident Zrt.-nél végzendő bármilyen tevékenységre szól" - közölte az ORFK. 
   
Az Új Dunántúli Napló pénteken azt írta: rendőrök is dolgoztak, dolgoznak Baranyában a gyorskölcsöneiről ismert Provident Zrt.-nek Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere szerint. A lap akkor azt írta: az uzsora ellen harcot hirdető községvezető négy ilyen, ugyanazon kapitányság állományába tartozó rendőrt is megnevezett, és a témában levelet írt a megyei és az országos rendőrfőkapitánynak, a rendészeti miniszternek, valamint a kormányfőnek.
   
Mali Zoltán úgy vélte, mindez etikai problémákat vet fel, mert hogyan intézkedhet egy faluban az a rendőr, aki néhány nappal azelőtt még pénzbeszedőként járt ugyanott.
   
Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a lapnak elmondta: rendőrök korábban valóban folytathattak másodállásban pénzügyi szolgáltatási tevékenységet parancsnokuk engedélyével, de idén január elseje óta baranyai rendőr nem kapott ilyen engedélyt. Pénzbehajtást pedig egyetlen, a megyei rendőrség állományába tartozó rendőr sem végzett és nem is végez.