Csizmár: a kormány március 11-én tárgyal a válságkezelő csomagról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány március 11-én kíván tárgyalni a miniszterelnök által bejelentett válságkezelő csomagról, majd az érdekegyezetés után március végén terjeszt törvényjavaslatot a parlament elé - mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

A munkaadói oldal hétfőn, március 2-án nyomtatott formában  átadja álláspontját a munkavállalói oldalnak és a kormánynak a miniszterelnök által bejelentett válságkezelő csomagról - jelentette be Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke hozzátette: a javaslatok elsősorban az állam kiadáscsökkentési lehetőségeit tartalmazzák.
 
A munkaadói oldal javaslatai a Reformszövetség ez év február 21-én ismertetett programjára épülnek, amely 2013-ig a versenyképesség javítása, a magyar növekedés gyorsítása érdekében az 50 százalékos állami centralizáció 8 százalékpontos csökkentését javasolja. Ennek érdekében az állami kiadásokat 1.350 milliárd forinttal szükséges csökkenteni.
 
A Reformszövetség a munkáltatói járulékterheket idén 5 százalékponttal, jövőre további 3, majd 2011-ben további 2 százalékponttal kívánja mérsékelni, miközben már 2009-től a 18 százalékos szja kulcs sávja évi 5 millió forintra emelkedne a különadó megszüntetése mellett. 
 
A program 2010-től a javasolt munkáltatói járulékcsökkentés ellentételeként a tételes egészségügyi hozzájárulást (eho) a jelenlegi 1950 forintról 5000 forintra emelné, a 20 százalékos általános forgalmi adót átmeneti jelleggel 24 százalékra növelné. 
 
A vállalkozásoknál a különadó megszüntetését 2010-től javasolja a Reformszövetség, a tárasági adó 18 százalékra emelése mellett, de a kis- és középvállalkozói szektornál maradna a 10 százalékos adókulcs.
  
A munkaadói oldal javaslatára az OÉT gazdasági bizottsága a jövő hét közepén tárgyal a javaslatokról, majd március 6-án, az OÉT plenáris ülésének napirendjére kerül a válságkezelő csomag  - hangzott el a pénteki plenáris ülésen.