Zuschlag-per: Ujhelyi István nem emlékszik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke nem emlékszik arra, hogyan finanszírozták a párt ifjúsági szervezetét, mert az operatív munkát Zuschlag János végezte teljes kompetenciával. A szocialista politikus, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára ezt tanúkihallgatásán mondta a Zuschlag-per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Ujhelyi István, akit a Baloldali Ifjúsági Társulás és az Ifjú Szocialisták Mozgalma egyesüléséből létrejött Fibisz elnökévé választottak 2002-ben, azt mondta: nem foglalkozott a szervezet operatív ügyeivel, a programok szervezésével, mert országgyűlési képviselőként erre nem volt ideje, ezt a munkát Zuschlag János alelnök végezte.
   
Mint hozzátette, 2000-től az MSZP országos elnökségének is tagja volt és ettől kezdve főleg más kérdésekkel foglalkozott. Kitért arra, hogy a szervezeten belül folyamatos politikai viták voltak, de a finanszírozással kapcsolatos vitákra nem emlékezett. Ezt annak ellenére állította, hogy Fodor Endre tanácsvezető bíró emlékeztette több tanúvallomásra, melyek szerint köztudott volt, hogy nem létező civil szervezetek pályázaton elnyert pénzeiből finanszírozták a szocialista ifjúsági szervezet működését, programjait.
   
A per korábbi szakaszában, a Fibisz Tolna megyei szervezetének elnöke azt vallotta: Ujhelyi István hívta fel arra a figyelmét, hogy a megyéjében is létezik egy civil szervezet - Y-Generáció Egyesület - melyen keresztül a helyi szocialista ifjúsági szervezet finanszírozási problémáit meg lehet oldani.
   
Ujhelyi István ezt kedden képtelenségnek, politikai bosszúnak minősítette, mert a rá valló ifjú szocialistával "nem volt egy platformon". Ujhelyi István vallomásában kitartott korábbi állítása mellett, mely szerint a szocialista ifjúsági szervezet működésének finanszírozása nem volt törvénytelen, mert a civil szervezetek működtek és közösen valósították meg a programokat. Ezt az állítását a szocialista politikus többször megismételte.

Zuschlag János ugyanakkor korábban beismerte, és a korábbi tanúvallomásokból kiderült, hogy a civil szervezetek pályázaton nyert pénzeit a Fibisz rendezvényeinek finanszírozására fordították.
   
Ujhelyi István délelőtti tanúkihallgatásának végén kiemelte: az ifjúsági szervezetek működése nincs törvényesen szabályozva, és ezt korábban a vádlottak egyike sem ismerte fel. Ujhelyi István tanúkihallgatása az ügyész, a vádlottak és a védők kérdéseivel folytatódik délután.
   
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.
   
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.