Aláírták a Neo és a Klassz rádiók koncessziós szerződését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aláírták a két új országos kereskedelmi rádió hét évre szóló koncessziós szerződését szerdán. Igaz, a szerződést nem az ORTT elnöke írta alá, mivel ő korábban lemondott - éppen a koncessziós pályázatok miatt. A két új rádióval eközben megint kivételeztek, ráadásul egyikük több reklámot sugározna, mint azt a törvény engedi.

A dokumentumot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) részéről Szalai Annamária, a testület Fidesz által delegált tagja látta el kézjegyével, miután Majtényi László elnök a múlt heti döntést követően november végi hatállyal lemondott tisztségéről, és jelezte, hogy a megállapodást nem írja alá. A szerződést a koncessziót elnyert két társaság képviseletében az Advenio Zrt., illetve a konzorciumból részvénytársasággá alakult FM1 Zrt. vezérigazgatója, Pakots Zsolt és Kádár Tamás írta alá.

Szalai Annamária az eseményen azt mondta: bízik abban, hogy a magyarországi rádióhallgatók örömüket lelik majd a médiahatóság döntése nyomán elinduló rádiók műsorában. A pályázat átláthatóságával kapcsolatos kérdésre újságíróknak azt mondta, tiszta és nyílt volt a verseny, és "jó döntést hozott a testület többsége". 

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadott el nagy többséggel egy médiatörvény-módosítást, amely lehetővé tette, hogy pályázat nélkül kapja meg újra a műsorszolgáltatási jogosultságot a Sláger Rádiót, illetve a Danubiust működtető társaság, ám a döntést néhány hónappal később megsemmisítette az Alkotmánybíróság; ezt követően írt ki pályázatot a két koncesszióra az ORTT.

Az ORTT egyik ülése. Botrányos rádiópályázat
© Fazekas István
A testület múlt szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg. A nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, most a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot az FM1 konzorcium, a kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-áig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt. nyerte el hét évre.    

 A döntést bírálta az MDF, az SZDSZ frakcióvezetője pedig parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ezt azonban a két nagy párt nem támogatta. A döntés másnapján - november 30-i hatállyal - lemondott tisztségéről Majtényi László, az ORTT elnöke. A Sláger Rádió kedden bejelentette: pert indított a médiahatóság döntése miatt, egyben ideiglenes intézkedésként kérte a Fővárosi Bíróságtól: tiltsa meg a médiahatóságnak, hogy megkösse a műsorszolgáltatási szerződést "a jogellenesen győztessé nyilvánított pályázóval". A mindkét országos kereskedelmi rádiós pályázatból kizárt Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. is beperli a médiahatóságot - közölte szerdán a cég tulajdonos-ügyvezetője, Márton Dávid.

Az Origo értesülései szerint az ORTT ismét kivételezett a két nyertes rádióval keddi ülésén, miután az FM1-konzorciumnak fél év haladékot adott, hogy visszaadja vagy eladja az érdekeltségi körébe tartozó Radio Cafét. Annak ellenére, hogy a cég az országos frekvenciáról szóló pályázathoz mellékelt nyilatkozatban vállalta, hogy ha nyer, visszaadja a frekvenciát. Az Adveniónak nem kell visszaadnia a vele közös cégcsoportba tartozó, szintén Budapesten fogható Lánchíd Rádiót, egyszerűen azért, mert nem is mellékelt a pályázathoz semmiféle lemondó nyilatkozatot. A kiírás szerint azonban kellett volna. Majtényi László szerdán különvéleményben mutatott rá arra is, hogy az Advenio Zrt. üzleti tervében a műsoridő 20 százalékát tervezte reklámként értékesíteni, miközben a médiatörvény azt a műsoridő 15 százalékában maximálta.