Eső és havazás várható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Vasárnap estig számíthatunk még esőre, de egyre inkább havazás várható az országban. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 fok körül lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint vasárnap estig az országban nyugat felől fokozatosan mindenütt beborul az ég, és egyre többfelé számíthatunk csapadékra. Kezdetben még előfordulhat eső, majd egyre inkább havazás várható. Vasárnap nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de északkeleten estig borult marad az ég. Főként keleten, északkeleten valószínű havazás. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, ezért hófúvás is előfordul, majd csak vasárnap estére mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, -4 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 fok körül alakul.

Európában, a kontinens délnyugati, délkeleti és északkeleti peremén magasnyomás alakítja az időjárást, ezért a felsorolt helyeken néhány órára kisüt a nap. Európa legnagyobb részén ugyanakkor több középpontú ciklon hatására túlnyomóan borult az ég, és sokfelé esik az eső, az 50. szélességi körtől északra havazik. A szárazföld északi felén hideg van, általában 0, -8 fok között alakul a csúcshőmérséklet, sőt északkeleten többfelé a -15 fokot sem éri el. Délebbre egyre enyhébb az idő, a Földközi-tenger medencéjében délutánra 12, 18 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Égei-tenger környékén 19, 20 fokot is mérnek. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé észak felől egyre hidegebb, nedvesebb levegő érkezik, ezért többfelé várható havazás, néhol jelentős mennyiség is eshet.