Héttagúra bővült az OVB: beült a testületbe a Fidesz-KDNP delegáltja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Héttagúra bővült az Országos Választási Bizottság (OVB), miután az országos lista állítása jogán a Fidesz-KDNP delegáltja, Sasvári Róbert ügyvéd is beült a testületbe. A pártdelegálttal kibővült bizottság péntek délután megkezdte ülését, és várhatóan dönt az MDF országos listájának nyilvántartása vétele tárgyában is.

A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott öt tagnak. Az országgyűlési képviselők választásának kitűzése után az Országgyűlés által választott OVB-nek múlt péntekig öt tagja volt: Szigeti Péter elnök, Halmai Gábor elnökhelyettes, valamint Fazekas Marianna, Bordás Vilmos és Szoboszlai György.  Az OVB-be azonban minden jelölőszervezet, amely az országgyűlési választáson országos listát tud állítani, delegálhat egy tagot. Az MSZP országos listáját március 12-én vette nyilvántartásba az OVB, a párt által delegált Litresits András ügyvéd múlt pénteken tette le az esküt, és a testület aznap délutáni ülésén már elfoglalta helyét a bizottságban. 

Az országgyűlési választáson a Fidesz és a KDNP közösen indított jelölteket és listákat, így ők a választási eljárás szempontjából egy jelölőszervezetnek számítanak. Vagyis, hiába két pártról van szó, csak egy delegáltat küldhetnek a testületbe. A Fidesz-KDNP országos listáját március 22-én vette nyilvántartásba az OVB és delegáltjuk, Sasvári Róbert most pénteken tette le esküjét, így a délután kezdődő ülésen már részt vesz. Az országos lista állítása jogán várhatóan a jövő héten további tagokkal bővül a testület, miután hétfőn leteszi az esküt a Lehet Más a Politika delegáltja, Szabó Miklós, a Jobbik delegáltja, Hunyadi Gábor, valamint a Civil Mozgalom delegáltja, Frenkel Attila műfordító. 

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. Általános feladata, hogy állásfoglalást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért, és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét. Dönt továbbá a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásról, a területi választási bizottság határozata elleni fellebbezésről. Ha törvénysértés jut a tudomására, akkor kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését.

Az OVB-nek az országgyűlési választáson további feladatai is vannak: dönt az országos listák és az azokon szereplő jelöltek, valamint a több megyében illetve a fővárosban jelöltet állítani kívánó jelölőszervezetek nyilvántartásba vételéről, kisorsolja az országos listák sorszámát. A szavazást követően megállapítja, mely jelölőszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt; ezen listák jelöltjei juthatnak majd mandátumhoz. Megállapítja az OVB azt is, hogy a listák jelöltjei közül kik szereztek mandátumot, majd kiadja a mandátumot szerző képviselőknek a megbízólevelet. Az OVB a választást követően beszámol az Országgyűlésnek a képviselő-választásról. A voksolás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak állítani.

 

bne \ bGK \ btz