Századvég: Vonát 4 százalék akarná miniszterelnöknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A választók Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét ítélik meg a legkedvezőbben, őt Bokros Lajos követi, ám egyúttal Bokros elutasítottsága a legmagasabb. A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából meghatározónak gondolt politikusi jellemvonások terén pedig még inkább megmutatkozik Orbán Viktor fölénye - derül ki a Századvég MTI-hez szerdán eljuttatott legfrissebb elemzéséből.

A miniszterelnök-jelöltek megítélésének vizsgálatakor Orbán Viktor majdnem minden második megkérdezett (47%) körében népszerű. Őt Bokros Lajos, az MDF listavezetője követi 26 százalékkal. Még róla is majdnem kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, Mesterházy Attiláról (15%) - emeli ki a közlemény. Az elutasítottság dimenziójában viszont Bokros Lajos megítélése a legkedvezőtlenebb (54%). Őt Mesterházy Attila követi 48 százalékkal, a sort Orbán Viktor zárja (34%). 

Ha lehetne közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort 4 százaléknyian látnák szívesen a miniszterelnöki székben. Az elemzésből kiderül, hogy a válaszadók közel fele (48%) tartja erős vezetőnek Orbán Viktort. Őt e téren messze lemaradva követi Bokros Lajos (12%) és Mesterházy Attila (8%). A megkérdezettek szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni, és törődik az emberekkel. 

A Századvég március 16. és 22. közötti felmérését ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végezte. A Századvég a pártok támogatottságát is mérte az említett időszakban. Ez alapján a Fidesz továbbra is jelentős fölényben van a többi párttal szemben, a második helyért azonban éles küzdelem folyik az MSZP és a Jobbik között: utóbbit a megkérdezettek közül ezúttal többen támogatták mint a szocialistákat.

A Nézőpont március utolsó hetében készített elemzése szerint egyik párt támogatottsága sem változott jelentősen; a Fidesz az aktív szavazók 55 százalékának szavazatára számíthat, míg az MSZP 12 százalékos, a Jobbik pedig 10 százalékos támogatottságban bízhat a biztosan voksolók körében. Az intézet felmérése alapján márciusban drasztikusan nőtt a Jobbik politikájának elutasítottsága.