Kevés igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még mindig kevés igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe azon a településen, ahol az igazolásával szavazni kíván - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az irodavezető közölte: a második fordulóban a kiadott igazolások száma 18 ezer, ebből 15 ezer választó még nem vetette fel magát az igazolás helye szerinti település névjegyzékébe, azaz nekik a szavazatszámláló bizottságok előtt kell hosszabb (de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb) adminisztrációra számítaniuk. (Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még voksolók százai várakoztak, hogy szavazhassanak).

A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben lesz voksolás, ebből alapvetően tíz szavazókör érintett az igazolással szavazásban, vagyis ebben a tíz szavazókörben szavaz az igazolással voksolók közel fele. Az iroda korábbi közlése szerint az érintett választókerületek (illetve ezek igazolással szavazásra kijelölt szavazóköre) a következők: a fővárosban (a III. kerületben) a 3. számú országgyűlési egyéni választókerület (oevk), (a IV. kerületben) a 6. oevk, (a VI. kerületben) a 8. oevk, (a VII. kerületben) a 10. oevk, (a X. kerületben) a 14. oevk, (a XIII. kerületben) a 19. oevk, (a XIV. kerületben) a 21. oevk, (a XVIII. kerületben) a 26. oevk, (a XIX. kerületben) a 28. oevk, valamint Miskolcon a 2. ovk. Virág Rudolf közölte: ebből a III. kerületben, a XIII. kerületben és a XIV. kerületben ezernél is több igazolással szavazó van.

Mint mondta, szórólapon tájékoztatják a választópolgárokat, akiknek a lakóhelye szerinti választókerületben második fordulót tartanak április 25-én. Ennek a szórólapnak a hátoldalán az OVI arról is tájékoztatja a választópolgárokat, melyik az az 57 egyéni választókerület, ahol lesz második forduló. A második fordulóban ugyanis csak ezekben a választókerületekben lehet szavazni, és csak akkor, ha az első fordulóban is (akár igazolással, akár anélkül) e választókerületek egyikében szavazott vagy szavazhatott volna a választópolgár.

A szórólapon az OVI felhívja a választók figyelmét arra is, hogy néhány kijelölt szavazókörben, ahol igazolással adhatják le voksukat a választók, várhatóan a második fordulóban is sokan szavaznak. Tájékoztatják az igazolással rendelkező választópolgárokat, hogy a szavazás gördülékenységét azzal segíthetik, ha a kijelölt szavazókör szerinti jegyzőnél előzetesen névjegyzékre vetetik magukat, vagy a szavazás napján korán keresik fel a szavazókört.