Ki akarják rúgni a ceglédi ingatlanügyet bíráló ügyvezetőt

Ki akarják rúgni a ceglédi ingatlanügyet bíráló ügyvezetőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki akarják rúgni a ceglédi önkormányzat vagyonkezelő cégétől azt az ügyvezetőt, aki elsőként emelt szót az önkormányzat gyanús ingatlaneladásai kapcsán. Petrényi Mihály sorsáról ma dönt a képviselőtestület. A ceglédi laktanya sorsát érintő eladásokat a hvg.hu is feltárta. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, bár ezt a városvezetés nem veri nagydobra.

Információnk szerint kedden szavaz a ceglédi képviselőtestület arról, hogy eltávolítsák a városi vagyonkezelő cég, a Várvag Kft. ügyvezetőjét posztjáról. A fideszes többségű városvezetésnek Petrényi saját állítása szerint azután lett nemkívánatos személy, hogy egy nyilvánosságra került levélben bírálta az önkormányzat gyanús ingatlaneladásait, amit aztán később a hvg.hu is feltárt. A hvg.hu-nak akkor nem, de most nyilatkozott az ügyvezető. Mint mondta, azért akarják eltávolítani, mert a városvezetés szerint szembe ment velük. Megpróbáltuk utolérni az ügyben Földi László polgármestert, de nem sikerült. Titkárságán azt a választ kaptuk, hogy délután próbáljuk meg újra.

Mint írtuk, a 2003-ban közel hárommilliárd forinton nyilvántartott egykori ceglédi honvédségi laktanya két évvel később „papíron” már csak 196 millió forintot ért, legalábbis a ceglédi önkormányzat ennyire tartotta, mielőtt egy részét meglepően alacsony áron eladta egy helyi vállalkozó cégének úgy, hogy ezt nem is tehette volna meg. Cikkünk megjelenése után Földi László közleményben reagált az ügyre, azt állítva: írásunk célja nem az igazság feltárása, hanem a botránykeltés volt.

Figyelemre méltó, hogy miközben a városvezetés Petrényit menesztené, nem veri nagydobra, hogy az ingatlaneladások ügyében nyomozást folytat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya. Ezt a rendőrség is megerősítette lapunknak. Úgy tudjuk, a rendőrök már több iratot is bekértek az önkormányzattól. (Érdekesség, hogy volt olyan képviselő, aki azt állította: tőlünk értesült először a nyomozásról.)

Közben kiderítettük, hogy nemcsak egy gyanús ingatlaneladás folyt a laktanyában. Birtokunkba került egy 2008 októberében készült adásvételi szerződés, melyet Cegléd város önkormányzata és a Magyarország Közlekedésbiztonságáért Alapítvány (MAK) kötött. Ebből kiderül, hogy a városvezetés egy több mint tíz hektárnyi területet adott el 120 forint négyzetméteráron, összesen 12 millió forintért az alapítványnak, amely a terület egy részét aztán más cégeknek adta tovább bérbe. Bár az adásvételi szerződést 2009 márciusában felbontották, a MAK továbbra is birtokban maradt és csak tavaly októberben távozott.

Hozzászólások