Tarlós szerdára lefejezéseket ígér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szerdán egy kivétellel leváltják a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit - közölte Tarlós István főpolgármester vasárnap a Hír Tv Kontraszt című műsorában. Tarlós azt a lehetőséget is felvázolta, hogy ágazatokra bontják a BKV-t.

"Az az elképesztő helyzet van a közszolgáltató cégeknél már hosszú ideje, hogy a nem vegyes tulajdonú, tehát a nem külföldi-magyar tulajdonú néhány céget leszámítva valamennyi százszázalékos önkormányzati tulajdonú, jelentősebb cégnél rendőrségi vagy ügyészségi vizsgálat folyik. Ez egy elképesztő helyzet, ezért határoztuk el, hogy ezeknek a cégeknek a vezetőit szerdán le fogjuk váltani" - mondta Tarlós István, hozzátéve, felkészült arra, hogy "balliberális irányból irtózatos támadásokat" fog ezért kapni.

A főpolgármester közölte azt is, hogy amit lehet, "vissza akarnak csinálni" az eddigi privatizációkból. Például a vegyes tulajdonú cégeknél - mindenekelőtt a vízműveknél, de a csatornázási és a gázműveknél is - felül fogják vizsgálni a privatizációs szerződéseket. "Nem fogunk tréfálni. (...) Ha ezeket a szerződéseket nem fogják nagyon rövid időn belül ezek a külföldi tulajdonosok úgy módosítani, hogy a város számára lényegesen kedvezőbbek legyenek, akkor egy jogászcsapat addig fogja keresni a szerződésszegéseket, amíg meg nem találja" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miről tárgyaltak pénteken a munkatársai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), Tarlós István úgy válaszolt: a bemutatkozáson túl egy "tapogatózó" megbeszélés folyt az IMF-fel. Kíváncsiak voltak, hogyan áll a metróépítés ügye, a BKV problémája és Budapest következő évi költségvetésére is - sorolta. A főpolgármester azt mondta, hogy nem jön Budapestre csődbiztos, ugyanis a város szorosan vett működése "nem könnyen, de azért biztosítható".

Mint fogalmazott, körvonalazódik előtte egy olyan elképzelés, amely arról szól, hogy "talán a BKV-t szét kell majd szedni", le kell választani a buszágazatot a kötöttpályás ágazatról. Az, hogy a kötöttpályás ágazat egy maradjon-e, vagy esetleg az is több részből álljon, még nem dőlt el. A részleteket kedden Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel "egy hosszú megbeszélésen" fogják kidolgozni - közölte.

A főpolgármester szólt arról is, hogy csaknem 1400 ember dolgozik a Városházán, ami szerinte "megérvelhetetlen" létszám. "Egy 300 fő körüli létszámcsökkenésre bizony fel kell készülni" - mondta.