Semjén pártlistára szavaztatná a határon túliakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Hírszerző

Semjén Zsolt személyes áláspontja szerint az lenne a jó, ha a határon túli magyarok - a nekik fenntartott mandátumok helyett - a magyarországi választáson induló pártok listáira szavazhatnának.

A miniszterelnök-helyettes a Hírszerzőn kedden megjelent interjúban kifejtette: a választási rendszert úgy volna jó átalakítani, hogy Budapesten, Esztergomban, Sepsiszentgyörgyön és Los Angelesben ugyanazok közül a pártlisták közül lehessen választani. Semjén Zsolt ugyanakkor rögzítette: ez a magánvéleménye, nem kormányálláspont. A KDNP elnöke a hírportálnak beszélt arról, hogy "egyéni választókerületben csak az szavazhat, akinek ott van lakcímkártyája", de nem látja okát, hogy a határon túli magyarokat kizárják a listás szavazásból.

"Semmilyen érv nincs amellett, hogy egy határon túli magyar állampolgárnak ne legyen választójoga" - mondta. Hozzátette: egyetlen érvet hallott a külföldön élő magyarok választójoga ellen, hogy aki nem itt fizet adót, ne szavazhasson itt. Ez azonban tévedés - folytatta -, mivel sok magyarországi magyar állampolgár él és dolgozik külföldön, ráadásul e logika alapján azoktól is meg lehetne vonni a választójogot, akik Magyarországon élnek, de nem vesznek részt a közteherviselésben. A Hírszerző kérdésére Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a határon túli magyarok többsége nagy valószínűséggel a Fidesz-KDNP szövetségre szavazna, "de ez nem érv a választójog megadása ellen". A szocialistákat semmi nem akadályozza meg abban, hogy olyan gesztusokat tegyenek a határon túli magyaroknak, hogy rájuk szavazzanak - jelentette ki.

"A szocialistákat senki és semmi nem akadályozza meg abban, hogy olyan gesztusokat tegyenek a határon túli magyaroknak, hogy rájuk szavazzanak. Először is nem kellett volna 2004. december 5-ét csinálni. Nem is értem, hogy Gyurcsány Ferenc miért nem állt – akár hatalomtechnikai szempontokat követve – a kettős állampolgárságot támogatók élére. Pedig akkor még szó sem volt választójogról. Ha megtette volna, soha többet nem lehetett volna azt mondani a baloldalra, hogy nemzetellenes. Ez volt talán a legnagyobb politikai baklövése, pontosabban bűne. Mindenesetre ezt a bűnt – annyira amennyire lehet – jóvá tettük tavasszal, megadva minden magyarnak az állampolgárság lehetőségét" - mondta Semjén az interjúban, amelyet teljes terjedelmében a Hírszerzőn olvashatnak.