További gyanúsítások lehetnek a volt NBH-sok ügyében

További gyanúsítások lehetnek a volt NBH-sok ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ATV

A sajtóban felmerülő ügyek nincsenek köszönő viszonyban sem a gyanúsítás valós tárgyával - véli Zamecsnik Péter ügyvéd, aki szerint további gyanúsítások lehetnek a volt titkosszolgák ügyében.

Laborc Sándor volt NBH-főigazgató esetében még mindig bűnpártolás a vád - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Zamecsnik Péter. Az ügyvéd szerint kikövetkeztethető, hogy elvileg milyen bűn pártolását róják fel védencének, hiszen Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert kémkedéssel, illetve kémkedésre való felbujtással vádolják, míg Galambos Lajost, Laborc elődjét kémkedéssel. Következésképp e bűnöket pártolta Laborc – legalábbis a vádhatóság szerint. (A bűnpártolás egyébként annyit tesz, hogy a bűnpártoló nem tesz bejelentést a tudomására jutott bűnről, illetve esetlegesen akadályozza a bűn felgöngyölítésére indított eljárást.)

©

Arra a felvetésre, hogyha Szilvásy felbujtó volt, akkor Laborc Galambost pártolta, Zamecsnik csak annyit mondott: ez egy logikus gondolat. Viszont annak kapcsán már konkrétabban fogalmazott az ügyvéd, hogy a sajtóban felmerülő ügyek – hacker-történet, orosz bevásárlás a a Mol-ba, az Egymásért Alapítvány botránya – mennyire vannak köszönő viszonyban a gyanúsítás valós tárgyával. Az ügyvéd szerint semennyire, mindegyik "Benedek Elek mesevilágának" a része.

Laborcot egyébként múlt szombaton vették őrizetbe, Zamecsnik vasárnap délután tért vissza Budapestre, és szembesült a bűnpártolás tényállásával. Mindenestre Zamecsnik szerint a bűnpártolás nem áll meg, ugyanis a történeti tényállásban (azaz a sztori, hogy mit, mikor követtek el, mi volt ebben Labor szerepe) nem találta meg a bűnpártolás bűncselekményét – ugyanis semmi nem utalt aktív bűnpártolásra.

Hogy miként halad az ügy tovább, azt az ügyészség tudná megmondani, annyi biztos, hogy másodfokra kerül mindhárom ügy, mivel első fokon a bíróság nem találta megalapozottnak a három gyanút. És az is elárulhat valamit a továbbiakról, hogy az ügyészség arra hivatkozott, miszerint további nyomozati cselekmények, illetve esetleges gyanúsítások várhatók.