Miért nincsenek még készen a gátak a Sajó mentén?

Miért nincsenek még készen a gátak a Sajó mentén?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szegő Iván Miklós

Miskolctól keletre és délre haladva végigjártuk a Sajó mentén fekvő településeket, ahol tavaly árvíz pusztított. Kettőben most gátak épülnek, egynek alig van problémája a Sajóval, a negyedik helyen viszont váratlan jelenséggel kellett megküzdeniük az ott élőknek.

Egy évvel ezelőtt a Sajó mentén pusztító árvíz vonult végig. Ráadásul két településen - Felsőzsolcán és Sajóládon - olyan irányból támadt a víz, hogy arra senki sem számított.

A borsodi megyeszékhely közvetlen szomszédságában fekvő Felsőzsolcán éppen a Miskolc felől beépített árterület és az elmaradt védőintézkedések miatt pusztított a Sajó. A víz „hátulról” jött, a kertek alatt – magyarázta egy asszony, aki sírva fakadt, amikor pár nappal ezelőtt a helyszínen faggattuk a tavalyi eseményekről. A 2010-es katasztrófa idején a férje szólt neki, hogy siessen ki a házból – a férfi a gáton állt, segített a védekezésben, hiába, mert nem onnan jött az ár.

Felsőzsolcán idáig ért a víz - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A házaspár lakóháza egyébként a majdnem teljesen megépült új gát mellett áll – kertjükön nem is látszik a tavalyi pusztítás, csak a szomszéd ház falán vehető ki a több mint másfél méteres árhullám magassága.

Még nincs teljesen kész a gát

Az új gát még nincs kész, és még ha kész lenne, akkor sem nyújtana védelmet a tavalyihoz hasonló ár idején – magyarázták többen is a településen. A védmű ugyanis nem ott épült meg, ahol áttört a Sajó tavaly, hanem – amint már említettük – „a kertek alól jött”, szinte pillanatok alatt, embermagasságban. Ha a teljes védműrendszer kész lesz, akkor viszont megnyugodhatnak végre a Felsőzsolcán lakók.

Alsózsolcán viszonylag sokat kanyarog a folyó, és mossa is a kertek alját, de ott érdekes módon mégse voltak olyan nagyok a veszteségek mint a szomszédos, északabbra fekvő Felsőzsolcán. Talán azért, mert az itteniek már tudják, hová lehet építkezni – meg persze azért, mert itt nem épültek hatalmas áruházak, amelyek a miskolci vevőközönséget szolgálják ki.

Gát épül Ónodon is- Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A még délebbre lévő Ónodon viszont valóságos tó keletkezett az árvíz idején, a gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező településen most nem véletlenül épül gát. A viharverte vár környékén és az ónodi Sajó-parton szinte végig ér a védmű, bár valaki megjegyezte: a gát éppen ott nem készült még el, ahol tavaly áttört a víz. Így ha idén megismétlődött volna a Sajó áradása, akkor Felsőzsolcán és Ónodon is nagyobb lett volna a kár, mint 2010-ben. A félkész gátak csapdába ejtették volna a településeket, még magasabbra szorítva - a korábbinál kisebb helyen - a vizet.

Mi lesz Sajóládon, ha jön az újabb árvíz?

Még nehezebbé válhat a helyzet Sajóládon: a településtől északra (Felsőzsolcán) épül a gát, délre (Ónodon) szintén emelkedik az új védmű. Így könnyen olyan helyzetbe juthat a település, mint tavaly Felsőzsolca, ahová a miskolci épületeket védő gátak terelték a vizet.

Felsőzsolcán majdnem kész az új gát - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Az elkészülő felsőzsolcai és ónodi körgátak között így Sajólád felé szabad marad a Sajó útja. És akkor még nem beszéltünk a tavalyi „rejtélyes” árvízről, amikor nem a Sajó, hanem valószínűleg a Hernád felől érkezett hatalmas víztömeg, és Sajólád olyan részeit öntötte el a víz, amelyről hallani sem hallottak az emberek. Nyolcvan éve nem volt itt ilyen víz – mondta el több helybeli is a hvg.hu munkatársainak, amikor a napokban a helyszínen jártunk.

Szerencsére idén nem volt kimagasló árvíz a környéken, de a hvg.hu igyekezett megtudni, hogy mikor fejeződnek be a gátépítések.

A minisztérium magyarázata

A Vidékfejlesztési Minisztérium mindennek kapcsán közölte: „A kabinet tavaly decemberben kormányhatározatot hozott, hogy a jövőben ne fordulhasson elő Felsőzsolcán egy, a tavalyi rendkívüli helyzethez hasonló árvízi káresemény. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakmai koordinációjával és a szaktervezők bevonásával elkészült az a fejlesztési koncepció, amely a térség árvízvédelmi biztonságát megteremtette.”

Az idei árvízvédelmi beruházások több ütemben épülnek. Az első ütem március 9-én kezdődött a minisztérium szerint, de ezt rögtön megakasztotta „egy időre” a március 18-ai, „III. fokú készültséget meghaladó” árhullám. (Ennek levonulása és a munkaterületek víztelenítése után a beruházás folytatódott.) Ugyanakkor az árhullám miatt az árvízvédelmi „beruházások tényleges fizikai befejezése az időjárás függvényében (többek között: felületrendezés, füvesítés, töltéstartozékok elhelyezése, kisebb kiegészítő földmunkák) néhány hét múlva várható” – közölte a minisztérium.

Épül a gát Ónodon - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Települési körtöltések, illetve zápor- és szükségtározók épülnek jelenleg is Borsodban. A Sajó, a Bódva és Hernád menti településeken folynak a munkák. Ehhez csatlakoznak a felsőzsolcai ártéri vasúti híd környékét kotró kivitelezők. A minisztérium szerint „ennek köszönhetően a Sajó mentén kiépült árvízvédelmi művek alkalmassá váltak arra, hogy biztosítsák az érintett Sajó völgyi települések árvízi biztonságát egy 2010. évihez hasonló, rendkívüli árhullám levonulása esetén”.

A helyszíni szemle alapján a tárca közölte a hvg.hu-val, hogy az április 29-ei részhatáridőre a települések árvízvédelmét szolgáló létesítmények az elvárható alapbiztonságot elérték. Május végére, június közepére az árvízvédelmi töltések "a végleges kiépítési paraméterekkel" elkészültek, a kiépített létesítmények elérték a 100 százalékos árvízvédelmi képességet – hangsúlyozta a minisztérium.

Település Árvízvédelmi beruházás típusa
Felsőzsolca körtöltés építése
Nagycsécs körtöltés építése
Ónod körtöltés építése
Bódvalenke szükségtározó építése
Bódvaszilas szükségtározó építése
Bódvarákó szükségtározó építése
Hidvégardó záportározó építése
Bódvaszilas záportározó építése
Szendrőlád záportározó építése
Edelény záportározó építése
Felsőzsolca térsége 2,4 km hosszúságban a Kis Sajó szelvénykotrása
Sajó- Bódva- Hernád meder kotrás
felsőzsolcai vasúti ártéri hídnyílások szelvényei kotrás
régi felsőzsolcai bekötő út útbontás, a leszakadt híd maradványainak eltávolítása

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium