A KDNP sem kér belőle, ha ilyen lesz a munka törvénykönyve

A KDNP sem kér belőle, ha ilyen lesz a munka törvénykönyve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Népszabadság

Az MSZP és az LMP mellett a KDNP számára is elfogadhatatlan a munka törvénykönyvének tervezete - írja a Népszabadság. A lapnak Harrach Péter nyilatkozott.

Miközben az MSZP és az érintett szakszervezetek folyamatosan tiltakoznak, kiderült, hogy a KDNP-frakció számára elfogadhatatlan mostani formájában az a munka törvénykönyve-tervezet, amelyet a Matolcsy György vezette tárca készített. Legalábbis ezt nyilatkozta a Népszabadságnak hétfőn Harrach Péter.

A kereszténydemokrata frakcióvezető szerint a javaslat nemcsak az Orbán Viktor miniszterelnök által is képviselt védett kor intézményével megy szembe, hanem a KDNP által készített sarkalatos családvédelmitörvény-javaslattal is.

"A KDNP a családvédelmi törvényben érvényesíteni szeretné, hogy a gyerekszülés után, illetve a gyesről visszatérő anyák is védelmet élvezzenek a munka világában. És ne csak a közszférában, hanem a versenyszférában is biztosítsák számukra például a részmunkaidős vagy távfoglalkoztatást" – közölte Harrach Péter, aki szerint ezzel párhuzamosan a a munkaadók számára is jóval nagyobb járulék kedvezményt kellene biztosítani. A kormány első olvasatban már tárgyalta a törvényjavaslatot, és a KDNP-s frakcióvezető szerint azzal összhangban kell megfogalmazni a munka törvénykönyvének tervezetét.

©

Lázár János Fidesz-frakcióvezető a múlt héten nyilatkozott arról, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely azt a célt szolgálja, hogy a munkanélkülieket, a gyermeket nevelő anyákat, a szülési szabadságról visszatérőket visszavezetesse a munka világába. Ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz támogat – hangoztatta a politikus.

Kormánypárti képviselők a lapnak azzal magyarázták a jobboldalon is elfogadhatatlannak tartott változatot, hogy „így legalább ősszel lesz honnan látványosan visszahátrálnia a Fidesznek és a KDNP-nek a munkavállalók érdekében”. Van olyan interpretáció is, amely szerint „bár Matolcsy szociálisan érzékeny és a demográfiai mutatók is fontosak a számára, de elsősorban a piac érdekét szolgálja, gazdaságot próbálja megerősíteni. Ezzel indokolják azt is, hogy a nemzetgazdasági tárca – mások mellett – a Tesco egyik megbízott munkajogászát, Pethő Róbertet kérte fel a törvénytervezet kidolgozására - írja a Népszabadság, amelynek cikkében elolvashatja a további részleteket!