Uniós forrásból újulnak meg a Gödöllő környéki erdők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Pilisi Parkerdő által gondozott Parkerdő természetesen 2010-2012 elnevezésű természetvédelmi program részeként nyolc gödöllői erdőrészletben történik meg a szerkezetátalakítás, a kijelölt területek megújítása során őshonossá alakítják át az erdőket, természetesebbé és alkalmazkodó-képesebbé téve azokat - közölte Lomniczi Gergely, a Pilis Parkerdő Zrt. szóvivője.

Az uniós forrásból megvalósuló Parkerdő természetesen 2010-2012 programra közzel 300 millió forintot fordítanak, aminek 40 százalékát  - mintegy 120 millió forintot - a Gödöllői-térség erdőszerkezet-átalakítása, illetve a bálványfa visszaszorítása teszi ki. A programnak köszönhetően olyan társulások alakulnak ki, amelyek a rekonstruált élőhelyek részeként számos védett növény-, illetve állatfajnak biztosítanak majd kedvező környezetet.    

Mint a szóvivő elmondta, az utóbbi időkben egyes területeken spontán terjedésre képes idegenhonos, úgynevezett „özönfajok” - bálványfa, ostorfa, zöld juhar, akác - jelentek meg, s helyenként - a természetes társulásokat, egyedeket visszaszorítva - uralkodóvá is váltak. A kedvezőtlen folyamat megfékezése érdekében mintegy 25 hektárnyi területen történik az invazív fafajok visszaszorítása.            

A projekt következő állomásaként a Gödöllői Erdészet munkatársai a 2010. évi erdősítések idei aszályban kipusztult csemetéinek pótlására mintegy 13 hektáron több mint 104 ezer őshonos facsemetét ültetnek el 2011 ősze és 2012 tavasza folyamán, emellett 9 darab útlezáró sorompót is elhelyeznek a természetvédelemmel is érintett állami erdőterületekre vezető utakon.