"Orbán Viktort ki kéne seprűzni ebből az országból" – galéria

"Orbán Viktort ki kéne seprűzni ebből az országból" – galéria

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tossenberger Adél
Tetszett a cikk?

A felháborodott újpesti nyugdíjasoknak köszönhetően megtudtuk, hogy Gyurcsány Ferenc egy arany ember, a Fidesz „hazúg”, Orbán Viktor leváltásához pedig forradalom kell. Ötmilliárd forintos hitel felvételére bólintott rá kedden a fideszes vezetésű újpesti önkormányzat, miközben az Orbán-kormány egyik kulcsüzenete az államadósság elleni harc fontossága. Az MSZP pénteken a városháza előtt tüntetett.

Gyurcsány Ferenc egy arany ember volt, Orbán Viktort pedig vagy népszavazással, vagy forradalommal kéne eltávolítani a pozíciójából – mondta a hvg.hu-nak egy idős férfi azon a tüntetésen, amelyet az újpesti városháza elé szervezett a kerületi MSZP-frakció. Az önkormányzat kedden arról döntött: ötmilliárd forint értékben bocsát ki kötvényeket. A tervek szerint a pénzből uszodát építenek, saját kézbe veszik a járóbeteg-ellátást, új szakrendelőt építenek, valamint a Szent István teret és a piac környékét is felújítják.

„Hazúg Fidesz”, „Gyurcsány=MSZP, Feri, küzdünk érted”, "Orbán V. diktátor, hazug népnyúzó”, „Gyurcsány Ferenc néped visszavár” – ilyen és ehhez hasonló feliratokkal készült a városháza előtti téren pár száz nyugdíjas, hogy „véget vessenek a narancsos gazemberek uralmának”. A felháborodott demonstrálók, akik szerint mellesleg Gyurcsány „jobb államfő lenne”, joggal tették fel többször a kérdést: „de hol vannak a fiatalok?”.

Elég volt a hullarablásból

A helyszínen megjelent Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke, aki a jelenlévők nagy megelégedésére kifejtette, hogy „elég volt a hullarablásból és abból, hogy felhatalmazás nélküli, senki politikusok teszik tönkre az országot”. A képviselő szerint „Orbán Viktort ki kéne seprűzni ebből az országból”, és az lenne a legjobb, ha „csatlósai is követnék vezérüket, elutaznának jó messzire, és csak akkor jönnének vissza, ha nem becsapni, hanem szolgálni akarnák ezt a népet”.

Horváth Csaba jelenléte erősen csökkentette a résztvevők átlag korhatárát - további képekért kattintson!
©

Horváth tovább fokozta a drámai hatást, amikor arról beszélt: Magyarország egyre nagyobb katasztrófák felé közeledik, ezért egyre rosszabb itt élni. A fővárost egy kiterítésre váró vadhoz hasonlította, amely felett fideszes dögkeselyűk keringenek.

Trippon Norbert, az újpesti MSZP-frakció vezetője is kiváltotta a megjelentek bámulatát, amikor a „narancsos gazemberekről beszélt”, akik nem kérdezték meg a helyieket arról, egyetértenek-e az 5 milliárd forintos kötvénykibocsátással. A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fideszen kívül senki, még a KDNP sem szavazta meg a hitelfelvételt.

Volt hiány, vagy nem volt hiány?

Furcsa ellentmondásnak tűnt, hogy míg Wintermantel Zsolt fideszes polgármester szerint tavaly ősszel az új városvezetésnek 900 millió forintos hiánnyal kellett szembesülnie a kerület költségvetésében, addig a szocialisták szerint Újpestet fejlesztési, működési hitel és kötvényadósság nélkül vette át a Fidesz. E mögött az ellentmondás mögött a szocialisták számokkal való trükközést sejtenek, Trippon pedig azt mondta a hvg.hu-nak: az, hogy a fideszes városvezetés életműdíjjal tüntette ki Derce Tamás volt újpesti polgármestert, meglehetősen furcsa gesztus lett volna, ha Derce valóban 900 milliós hiányt hagyott volna maga után.

A fideszes városvezetés mindenesetre most elégedett: Wintermantel szerint a kerület a kötvénykibocsátással „ismét biztos pénzügyi és gazdasági lábakon áll”. Trippon erről egészen mást gondol: szerinte ezzel a döntéssel akár 20 évre is megköthetik a következő városvezetések kezét, a visszafizetendő összeg 11 milliárd forintra duzzadhat az évek során, a félmilliárdos törlesztőrészletre pedig nemigen lát fedezetet. A szocialista politikus ezért arra szólította fel a kerület polgármesterét, hogy a felvett adósságra vállaljon készfizető kezességet a saját vagyona és bevételei terhére.

A jelenlévők jól érezték magukat, a harcias jelszavak ellenére a hangulat békés volt
©

Büntetést várnak

A MSZP országos szinten is kifejezte nemtetszését az önkormányzatok további eladósításával szemben, levélben fordultak a fővárosi kormányhivatalhoz és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez. Azonnali adósságstopot akarnak az önkormányzatoknál, amíg az új önkormányzati törvény hatályba nem lép, a szaktárcától és a kormányhivataltól azt kérik, hogy azonnal tiltsa meg Újpest eladósítását, illetve büntessék meg a kerületi városvezetést az államadósság növelésének, valamint a IV. kerület eladósításának kísérlete miatt.

Az ellenzéki párt szerint a döntés azért is furcsa, mert az elmúlt időszakban Újpest vezetője fideszes parlamenti, és fővárosi közgyűlési képviselőként is megszavazta az országos és fővárosi, valamint helyi megszorításokat.

Kapuzárási pánik

A hvg.hu információi szerint az új önkormányzati törvény állami jóváhagyáshoz köti majd a helyhatóságok fejlesztési célú hitelfelvételét, ezért nem meglepő, hogy egyes önkormányzatok az utolsó pillanatban még önállóan akarnak dönteni milliárdos kötvénykibocsátásaikról, az esetleges árfolyamkockázattal is dacolva.

Nagyítás-fotógalériánk a tüntetésről - kattintson a képre!
©

Korábban több önkormányzati szakértő is azt mondta: elképzelhető, hogy az önkormányzatok megpróbálnak tartalékolni, mielőtt az állam a pénzügyi szabadságukat szűkíteni kezdi. A kormányzat nemcsak az önkormányzatok feladatait és bevételeit szabja ugyanis újra, hanem információink szerint a hitelfelvételre vonatkozó mozgásteret is korlátozni fogja. A hvg.hu birtokába került koncepció szerint működési hitelt egyáltalán nem vehetnek majd fel, és a fejlesztési célokhoz is az illetékes kormányzati szervek engedélye kell. Vagyis az állam nem zárja be teljesen a kaput, de odaáll kapuőrnek.

Hozzászólások