szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Oka van annak, hogy a Jobbik aláírásgyűjtő akciójának elindulása után döntött a Fidesz vezetése a miniszterelnök által is kockázatosnak vélt végtörlesztési javaslatról. A fideszes képviselők úgy vélik, a párt részben a korábbi ellenzéki politikája, részben a gazdasági és társadalmi válság miatt kényszerpályára sodródott, és egy hirtelen jött ötlettel próbálja kezelni a nehéz helyzetet. A kormánypártokban mára perifériára szorultak a kétkedők, a Fidesz és a KDNP egységesen felsorakozott a pár hete Orbán Viktor által bedobott javaslat mögött: a törvénytervezet vitáját egyetlen nap alatt lezavarta a parlamenti többség.

A banki szférát sokkolta, de mindenki mást is váratlanul ért, amikor a hajdúszoboszlói frakcióülés utolsó napján Lázár János bejelentette: 180 forintos svájci frank, és 250 forintos euró árfolyamon végtörleszthetővé teszik a devizahiteleket. Az első látásra ad hoc-nak tűnő javaslat hátteréről a kormánypártokban is eltérő narratívák élnek. „Előző este összeültek a ’gazdasági zsenik’, és kitalálták ezt a javaslatot, másnap pedig benyújtották a frakciónak” – mondta a hvg.hu-nak egy KDNP-s honatya a javaslat keletkezési körülményeiről. Kérdésünkre, hogy ki tartozik a "zsenik" körébe, forrásunk Rogán Antalt, Matolcsy Györgyöt említette – és természetesen Orbán Viktort, akinek jóváhagyása nélkül semmi nem lett volna a tervezetből.

A parlament hétfő este megszavazta a Fidesz által két hete felvetett, majd a Rogán Antal beterjesztette törvényjavaslatot a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséről. A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok.

©

Lázár János szeptember 9-én – a háromnapos hajdúszoboszlói frakcióértekezlet zárónapján – jelentette be, hogy a kormánypárti képviselők a kötött árfolyamú végtörlesztés bevezetését kérik a kormánytól a nehéz helyzetben lévő devizahitelesek számára. A bejelentés meglepetésként érte a piacokat, a forint még aznap jelentősen gyengült, az ellenzéki pártok pedig azóta is azzal bírálják a kormányt, hogy csak a végtörlesztéshez pénzzel rendelkező tehetős családokat támogatja ezzel a döntéssel. Ahogy a hvg.hu is megírta, az ötletet a hivatalos bejelentéssel ellentétben nem a frakció, hanem a miniszterelnök-pártelnök vetette fel a hajdúszoboszlói frakcióülésen, és többek között Lázár János, Rogán Antal és Matolcsy György gazdasági miniszter érvelt a terv mellett a képviselők előtt.

"Voltak vadabb elképzelések is"

„Az MSZP, az LMP, de különösen a Jobbik egész nyáron másról sem beszélt, mint hogy a kormány semmit nem tesz a több mint egymillió devizahiteles érdekében. Aztán jöttek a képviselői fogadóórák, ahol csak dőlt a panasz” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő fideszes parlamenti képviselő, milyen hangulatban volt a frakció, amikor a pártelnök bedobta a végtörlesztési ötletet.

Egy kereszténydemokrata politikus – aki végigülte Hajdúszoboszlón a végtörlesztéssel kapcsolatos vitákat – azt mondta: a pártvezetésben és a frakció tagjaiban is aggodalmat keltett, hogy az árfolyamrögzítés lehetőségére „láthatóan nem ugrottak rá” a hitelesek. Május végén – akkor még a bankszövetséggel folytatott hosszas tárgyalások után – szintén Orbán Viktor jelentette be, hogy a lakásárverezési moratórium megszűnése után a kabinet lehetővé teszi, hogy a devizahitelesek egy adott árfolyamon törleszthessék hónapról hónapra a banki adósságukat, igaz, ebben kockázat is volt, hiszen nem kizárt, hogy pár év múlva a meghatározott szintnél kisebb lesz a devizák árfolyama.

Lázár János bejelent, a bankvilág figyel, a színfalak mögött a frakció egyeztet
©

A KDNP-s képviselő szerint a kormánypártok szeptemberre úgy ítélték meg, visszhangtalan maradt a javaslat. Szerinte arra számítottak, hogy a szeptember 1-i határidő után már az első napokban is nagy számban élnek majd az érintettek a lehetőséggel. Ez a roham elmaradt, ráadásul több egyéni képviselő jelezte, hogy választókörzetében előfordult, hogy szeptember 1. után olyanoknak is felmondták a bankok a hitelszerződését, akik ugyan valamilyen elmaradásban voltak, de erejükhöz mérten így is minden hónapban törlesztettek valamennyit.

Az ellenzék már a májusi bejelentés után is komoly nyomást gyakorolt a kormánypártokra: úgy tűnt, ez a téma lesz az, amely a kormánybírálat közös nevezőjét adhatja a három párt között. Az MSZP már a bankszövetséggel való egyezkedés után is azt hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés nem lesz elég az adósok megmentésére, a devizahitelesek terhe ugyanis nem csökken, csak időben eltolódik. A párt ötpontos törvénycsomaggal készült az őszre, miközben hasonló tervekkel állt elő az LMP, a Jobbik pedig szeptember 1-én jelentette be, hogy aláírásgyűjtésbe fog. A párt elnöke, Vona Gábor a bejelentéskor azt mondta, a devizahitelesek ügye a Jobbik szerint hasonló rangú probléma, mint a cigány-magyar együttélés. Vona azt hangsúlyozta a pártja olyan megoldáson dolgozik, mely szerint a jövőben a terhek se az államot, se a hiteleseket ne érintsék, csakis a bankokat. A törvénytervezet parlamenti vitájában az ügy jobbikos előadója, Vollner János folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy kötelezővé kéne tenni az összes devizahitel átváltását.

„Orbán a hajdúszoboszlói frakcióülésen jelezte, vannak ennél (a végtörlesztés megkönnyítésénél) vadabb elképzelések is, de csak eddig lehet elmenni, különben bedől a bankszektor, ám az előzetes számításaik szerint a kötött árfolyamú végtörlesztés még elviselhető számukra. Bár a tanácskozáson voltak ellenvetések, a kormányfő azt mondta, ezt meg kell lépnünk” – mondta a hvg.hu-nak egy név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás, aki szerint nehéz eldönteni, kinek volt az ötlete – a kormányfőé vagy Matolcsyé, egy biztos, a hivatalos bejelentéssel ellentétben nem a frakció vetette fel.

„A devizahitelesek maguk is felelősek”

A megkérdezett kormánypárti képviselők többsége szerint bár a végtörlesztési javaslatnak voltak előzményei, az ötlet hirtelen jött, feltehetően nem előzték meg komoly hatástanulmányok – legfeljebb azok a számítások, amelyeket a májusi döntéshez készítetek, igaz, azok nem a végtörlesztés megalapozását célozták. Ezt támasztja alá az is, hogy a hvg.hu-nak vezető fideszes politikus azt mondta, a párt elnökségében a nyár folyamán nem került napirendre a devizahitelesek megmentése.

Honnan jön majd a segítség?
©

„Ha formailag nem is került napirendre, folyamatosan beszéltünk róla, érzékeltük, hogy nagy a gond” – mondta egy, a döntéshozatalra rálátó forrás. Szerinte a döntésnek voltak előzményei, „[Matolcsy] Gyuri régóta mondja, hogy a devizahitelesek miatt túl nagy az ország kitettsége, képtelenség a gazdaságot élénkítő, az exportot támogató árfolyam-politikát csinálni úgy, hogy a forintgyengülés miatt az ne fájjon a hiteleseknek”. A forrás azt mondta, a gazdasági miniszter kinevezése előtt meghívott előadóként sokszor beszélt erről az elnökségnek, ám a kormányváltás óta nem vesz már részt az üléseken, „igaz, a nézetei Viktoron keresztül a mai napig meghatározóak”.

A neve elhallgatását kérő vezető kormánypárti politikus szerint korábban főleg gazdaságpolitikai szempontból vetődött fel a kitettség csökkentése, a társadalompolitikai észrevételek sokáig másodlagosak voltak. „Ha egyre halkuló formában, de sokáig jelen volt egy olyan hang is a Fideszben, hogy a devizahitelesek maguk is felelősek, sőt a 2008-as válságig, az árfolyam elszabadulásáig kifejezetten haszonélvezői voltak a rendszernek. Sokáig kérdés volt, hogy vajon állami eszközökkel kell-e megmentenünk őket” – mondta a hvg.hu-nak a politikus.

Információink szerint a hajdúszoboszlói frakcióülésen is felmerültek hasonló szempontok. Egy, az ülésen jelen lévő kormányzati forrás azt mondta, volt, aki azzal érvelt, a döntéssel a kormány a saját gazdaságpolitikájával megy szembe, ugyanis a végtörlesztésre fordítandó lakossági tartalékok elszívásával visszaesik majd a fogyasztás, a bankok esetleg még inkább visszafogják majd a vállalati hitelezést. A kormányzati forrás szerint Orbán erre úgy reagált, hogy pont az átváltás kikényszerítésével lehet rávenni a pénzintézeteket arra, hogy végre felpörgessék a forinthitelezést. Már idézett KDNP-s forrásunk ugyanakkor azt mondta, hogy a "banki háttérrel rendelkező" (vagyis korábban a bankszektorban dolgozó) képviselők már ott jelezték a javaslat kockázatait; és azt is, hogy a javaslat könnyen ellbukhat az EU előtt. (Az Index által nyilvánosságra hozott, a Közigazgatási Minisztériumban készített szakvélemény, amely egyértelműen az uniós és a hazai jogszabályokkal is ellentétesnek minősítette a tervezetet, nem volt ismert Hajdúszoboszlón.)

„A kérdés lényegében már a 2009-es európai parlamenti kampány idején eldőlt. Miközben az MSZP pont a hitelesek mentése érdekében a bankszövetséggel tárgyalt az etikai kódexről, ellenzékből folyton azt hangsúlyoztuk, hogy ez nem lesz elég. Az állami szerepvállalás sulykolása után már lehetetlen volt az öngondoskodással, az egyéni felelősségvállalással érvelni” – mondta egy, a fideszes elnökségi döntéshozatalra rálátó politikus, aki szerint ennek ellenére sokáig húzódott a döntés, mert a nagyobbik kormánypárt sokáig nem akart „ilyen messze menni”. A forrás úgy vélte, miután az euróövezet válsága miatt a svájci frank átlépte a 240-250 forintos határt a már említett gazdaság- és társadalompolitikai érvek összeértek, „nem volt megállás”.

A Jobbik tolta a Fideszt?

„Kialakult egy olyan helyzet, amiben mindenki úgy érezte: lépnünk kell még egyet. Ezt találták ki” – mondta egy kereszténydemokrata képviselő, aki „reális feltételezésnek” minősítette, hogy a javaslatot ad hoc módon született meg. Ezt támasztja alá az a közlése is, hogy a frakcióülésen információink szerint semmilyen háttérszámítást, adatot nem tudtak prezentálni, így arról sem volt senkinek fogalma sem, hogy a hitelek 86 százaléka 10 millió forint alatti, vagyis alapvetően az alacsonyabb keresetűek vették fel, akik kérdéses, milyen arányban tudnak majd élni a javaslattal. Ugyancsak nem jutott eszébe senkinek, hogy az ellenzék azzal bírálja majd az előterjesztést: a Fidesz a gazdagoknak kedvez, míg a hitelekben bennragadók még nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

Vollner János szerint a Fidesz által bejelentett, a devizahitelek végtörlesztését megkönnyítő javaslatukat a kormánypárt képviselői azután jelentették be, hogy a Jobbik elindította aláírásgyűjtési akcióját, melynek célja az volt, hogy a devizahiteleket a felvétel időpontjában érvényes árfolyamon forintosítsák. "A Fidesz egyes képviselőitől folyosói beszélgetésekből tudjuk, hogy a Jobbik aláírásgyűjtő akciója lépéskényszerbe hozta a hosszú ideig csak ígéretekkel takarózó kormányt, hogy egyszerűen kikényszerítette belőle a cselekvést."

Bár a megkérdezett fideszes képviselők véleménye megoszlik arról, hogy a Jobbik akciója indította volna el az újabb ötletelést a kormánypártokban, azzal többen egyetértenek, hogy a határozott ellenzéki fellépés nélkül talán „nem mentek volna el idáig”. Vollner állításaira Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője ugyanakkor csak annyit reagált a hvg.hu-nak, hogy „a jobbikos képviselő úr önbizalma kicsit eltúlzott”. Egy neve elhallgatását kérő fideszes képviselő ugyanakkor elismerte, a kormánypártokon belül – a Jobbikhoz hasonlóan – is erős a bankellenes hangulat. "Azért kevés olyan országot találni Európában, ahol a bankos lobbinak ennyire befeküdve engedélyzték az egyoldalú szerződésmódosítást" – mondta a hvg.hu-nak a politikus.

„A történet ennél bonyolultabb. Kellett hozzá a jó adag matolcsyzmus, a bankok sokszor provokatív viselkedése, a Jobbik nyomulása, a képviselői fogadóórákon tapasztaltak és persze Viktor eltökéltsége, hogy nekimegy a pénzintézeteknek. Pedig Hajdúszoboszlón ő is elismerte, hogy az ügynek vannak politikai, gazdasági és nemzetközi kockázatai” – összegzett a hvg.hu kérdéseire válaszolva a nagyobbik kormánypárt egyik meghatározó politikusa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Rogán: legalább 150 ezren élnek majd a végtörlesztéssel

A legpesszimistább előrejelzések szerint is legalább 150 ezer, devizahitellel rendelkező család él majd a rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztés lehetőségével, de számuk akár ennek a két-háromszorosa is lehet majd - közölte a végtörlesztési törvényjavaslatot jegyző fideszes Rogán Antal hétfői parlamenti expozéjában.

A legérzékenyebb ponton támadhatják a hackerek a Covid-védőoltásokat

A legérzékenyebb ponton támadhatják a hackerek a Covid-védőoltásokat

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten

Kinyitotta a prostituált az ajtót, nekiesett késsel a vendég Budapesten