"Schmittnek le kell mondania" - reakciók a plágiumügyre

"Schmittnek le kell mondania" - reakciók a plágiumügyre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását követeli az MSZP és az LMP, amennyiben bebizonyosodna a hvg.hu értesülése, hogy az államfő valóban plagizált doktori disszertációjának megírásakor.

"Ha igaz a hír, akkor ez jól szimbolizálja az orbáni politikát" - reagált a hvg.hu-nak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és frakcióvezetője értesülésünkre, miszerint Schmitt Pál doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével.

Mesterházy szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnöknek olyan emberek kellenek, akik zsarolhatóak valamivel, emiatt nem lehetnek függetlenek és nem lehetnek szabad döntéseik sem. "Ez elgondolkodtató. Mi van, ha az ő általa kinevezett többi személyről is van valami Orbán kezében? Akkor is kézben tudja őket tartani, ha már nem ő a miniszterelnök" - vélte az MSZP elnöke, aki szerint "Schmittnek egyszerűen le kell mondania".

Schmitt Pál az alkotmány aláírása előtt
©

Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika (LMP) szóvivője pártja nevében arra kérte Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy mielőbb adjon választ, igaz-e, hogy doktori disszertációjának jelentős része egy korábbi bolgár tanulmánnyal szinte szóról szóra megegyezik.

Az LMP bízik abban, hogy a plágiumgyanú alaptalan, ám ha mégis beigazolódik, hogy a hvg.hu hírportál értesülése helytálló, akkor az államfőnek egyetlen vállalható lépése lehet, ez pedig az, hogy azonnal lemond pozíciójáról.

"Ha Schmitt Pál valóban plagizált, akkor nemcsak arról lenne immár papírja is, hogy alkalmatlan a feladatra, hanem méltatlanná válna arra, hogy a magyar államot és embereket képviselje" - közölte az LMP.

Akár Orbán is követheti Schmittet?

Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán reagált  a hvg.hu értesüléseire. A volt miniszterelnök kiemelte, Schmitt Orbán embere, mert a miniszterelnöknek kellett egy ember, aki mindent aláír, mostanra azonban már megtette a kötelességét, akár mehet is.

"Azért kellett Orbánnak, mert fogható volt?" - teszi fel a kérdést Gyurcsány Ferenc, aki bejegyzésében annak a lehetőségét is felveti, hogy Schmitt Pál csak addig "foglalta a helyet szolgai lojalitással, amíg nem jön az új ember?".

Gyurcsány Ferenc úgy véli, ha Schmitt Pál a plágiumbotrány miatt megbukik, bárki is jönne utána, az új államfő  is Orbán-kreatúra lesz. "Esetleg maga a kreátor, Orbán?" - találgat a volt miniszterelnök a Facebookon.

A Schmitt Pállal szembeni plágiumgyanúról az európai lapok közül a német dpa hírügynökség nyomán a Handelsblatt, míg az osztrák APA hírügynökség nyomán a Die Presse is beszámolt.