Plágiumügy: létrehozták a vizsgálóbizottságot a Semmelweis Egyetemen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja létrehozta azt a tényfeltáró bizottságot, amely vizsgálja majd Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit – olvasható a Semmelweis Egyetem szerdai közleményében. A testület tagjainak névsorát csak az eredménnyel egy időben teszik majd nyilvánossá, az indoklás szerint azért, hogy a bizottság zavartalanul és pártatlanul tudjon dolgozni.

Csak március 28-án derül ki, hogy kik vesznek részt annak a testületnek a munkájában, amely a Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációjával kapcsolatban felmerült plágiumgyanút vizsgálja. A SOTE szerdai közleménye szerint már létrehozták az erre delegált tényfeltáró bizottságot, ám a munkával kapcsolatos eredményekről március 28-án adnak tájékoztatást – zárul a szerdai közlemény.

A hvg.hu két hete írta meg, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató, Nikolaj Georgiev által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével, tizenhat oldal pedig egy német kutató Klaus Heinemann szövegével egyezik meg. Cikkünk megjelenése után kiadott közleményében a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) „a leghatározottabban visszautasította” a plágium vádját. Az államfő először múlt szerdán szólalt meg a plágiumügyben, az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában adott interjúban azt mondta: szerinte nem történt plagizálás, mert az akkori szabályozás szerint megengedhető volt, hogy a kisdoktori dolgozathoz felhasznált szakirodalmat ne oldalanként, hanem egyben, a dolgozat végén tüntessék fel.

Az egyetem vezetősége múlt kedden jelentette be, hogy vizsgálóbizottságot állítanak fel, ami „tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit". A Népszabadság szombaton arról írt, hogy az egyetem nehezen talál olyan kutatót, aki hajlandó részt venni a testület munkájában, kedden pedig arról írtak, hogy esetleg külföldi tudósokat kérnének fel a doktori vizsgálatára, akik a doktori értekezés és a források összevetésével tárnák fel az ügy szerzői jogi vonatkozásait. Az egyetemi vizsgálattal kapcsolatban Schmitt azt mondta: szeretné, ha pont kerülne az ügy végére, és reméli, tisztázni tudja magát a vád alól, amely mögött egyébként rosszindulatot lát.

Schmitt Pál múlt csütörtöki egri látogatásán azt nyilatkozta, hogy áll a SOTE vizsgálata elé doktorija ügyében.