Navracsicsék lezárták a dolgos időszakot, most jön a felkészülés

Navracsicsék lezárták a dolgos időszakot, most jön a felkészülés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Navracsics Tibor szerint a magyar közigazgatásban a 2012-es esztendő a konszolidáció és a felkészülés éve lesz, miután 2011-ben lezárták azt dolgos időszakot, ami a megyei kormányhivatalok és egyben a kormányablakok működésének megindításával járt együtt.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről pénteken Szolnokon, a megyei kormányhivatalnál tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt. Emlékeztetett arra, hogy 2011 őszén megkezdődött a megyei önkormányzatoktól a megyei fenntartású intézmények átvétele is, és ezzel a kormányhivatalok egy új feladattal gyarapodtak. Ez, az intézmények fenntartásával, átvilágításával, illetve azok további sorsáról való gondoskodással járó teendő, eredetileg nem szerepelt a kormányhivatalok tervezett profiljában - tette hozzá a politikus. 

Navracsics Tibor
©

Az intézmények átvilágításával és a vagyon felmérésével összefüggő kormányhivatali munkákról azt mondta: úgy kell eljárni, hogy 20 év óta először tiszta képet kapjanak arról, mi tartozik a nemzeti vagyon körébe, és azok milyen értéket képviselnek. 

Az idei év pedig azért a felkészülésé is, mert készítik elő a járási rendszert, amelynek 2013 január elsejétől működőképesnek kell lennie egy lényegesen kibővült kormányablak hálózattal - húzta alá a Navracsics Tibor. Ennek kapcsán megemlítette azt a tervet, hogy európai uniós források bevonásával egyes, nagy forgalmú vasútállomásokon is kormányablakokat alakítanának ki az állampolgárok ügyintézésének kényelmesebbé tételéért. 

A közigazgatási és jogi tárca vezetője szólt arról: immár a parlament előtt van a járásokról szóló törvénytervezet, annak részletes vitája most következik, és várhatóan május végén az Országgyűlés elfogadja a legmagasabb szintű jogszabályt. 

Fontos tudni, hogy a törvénytervezet nem vesz el hatásköröket az önkormányzatoktól, hanem a teherelosztás válik arányossá, és ezzel megszűnik az az állapot, hogy az 1990 óta az önkormányzatok látták el megbízás alapján az állami szolgáltatások nyolcvan százalékát - hangsúlyozta Navracsics Tibor.