Pokorni és Hoffmann együtt esett neki Pintérnek a Fidesz-frakció ülésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hvg.hu információi szerint összekülönbözött Pokorni Zoltán, Hoffmann Rózsa és Pintér Sándor a Fidesz-frakció kedd reggeli ülésén, ahol oktatási és rendészeti kérdéseket is megvitattak.

A hvg.hu fideszes képviselőktől úgy értesült, hogy Pokorni Zoltán fideszes képviselő és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár arról faggatta Pintér Sándor belügyminisztert a kedd reggeli Fidesz-frakcióülésen, hogy miért rendészeti tárgyú jogszabályokban rendezi az iskolai rend fenntartásának ügyét.

Mint ismert: iskolaőröket alkalmazhatnának az oktatási intézményekben a Belügyminisztérium tervei szerint, többek között azért, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt ne hagyhassák el az iskolát. A változáshoz a köznevelési törvényt kellene módosítani.

Egy forrásunk szerint a korábban az oktatási törvényekről sokat vitatkozó Pokorni és Hoffmann közös platformra kerülve bírálta a Belügyminisztérium tervezetét. Úgy tudjuk, Hoffmann azt kérte, hogy egy oktatási jogszabályban rendezzék az iskolaőrök kérdését, továbbá jelezte, ezt csak önkéntes alapon lenne szabad bevezetni, vagyis csak azoknál az iskoláknál, ahol igény van iskolaőrökre. Figyelmeztetett arra is, hogy nemsokára elkészül egy új közoktatási rendelet, amelyben ezt az ügyet kezelni lehetne.

Úgy tudjuk, a belügyminiszter nem volt elutasító, de hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek szerepet kell vállalnia az iskolák, oktatási intézmények körüli rend fenntartásában. Példaként említette, hogy vissza szeretnék állítani azt a rendszert, amikor rendőrök segítették az iskolák környékén az úttesten való átkelést. Ezt a megjegyzését több fideszes forrásunk szerint is ironikus közbeszólások és viccelődő megjegyzések követték.

Információink szerint Pintér Sándor maga kérte a frakciótól a meghallgatását, és elsősorban a rendészeti jogkörök kibővítése mellett érvelt, így azt mondta, hogy a Belügyminisztérium a halőröknek, vadőröknek és mezőőröknek is rendészeti igazoltatási jogosítványokat szeretne adni. "Elvekről vitatkoztunk, a belügyminiszter azért kérte a találkozót a frakcióval, hogy közösen találják meg a megoldást a szabályozás módjára" - mondta egy forrásunk, aki szerint Pintér felajánlotta, hogy folytassák az egyeztetést, és jelezte, figyelembe fogja venni az oktatáspolitikusok véleményét, így elfogadja azt is, hogy ne legyen kötelező az iskoláknak az őrök alkalmazása.

Mint megírtuk: ezen a frakcióülésen döntöttek az új frakcióvezető személyéről is. Úgy tudjuk, a Fidesz 226 képviselőjéből 154-en voltak jelen, és Rogán Antal két ellenszavazatot kapott. Orbán Viktor nem volt jelen az ülésen, a frakcióvezető-cserét a korábbi frakcióvezető, Lázár János vezette le.